Ek Ders Geri Ödeme Nasıl Yapılır


Sponsorlu Bağlantılar

Strateji birimi zararı hesaplayıp okula bildirim yapıyor, biz de o bildirimi öğretmen arkadaşımıza tebliğ ediyoruz. Öğretmenimiz tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Mal Müdürlüğüne gerekli tutar yatırılıp makbuzu okula teslim edecek. Okuldaki görevli de milli eğitim strateji birimine makbuzu gönderecek.
Bir öğrencinin ders iadesi yapması, temel olarak kayıt ofisine gitmek ve derse ait dokümanların öğretmen ve okulun bilgi işlem departmanına sunulmasıyla başlar. Öğrenci, talebinin kabul edileceğine ikna edilmesi ve kayıt ofisinin emirlerini izlemesi gereken değişik adımları izler. 1.Okulda ders iadeden sorumlu kişiye gidin ve ayrıntılı talep formunu doldurun. Kayıt ofisi öğrencinin kimliği ile sorunsuz bir şekilde sistemine kaydedilmesini sağlamak için formu isteyebilir. 2.Ders alanından uygun belgelerin bir kopyasını isteyebilir. Bu belgeler arasında öğretmene imzalı ödevlerin ve sınavların bir kopyası ve dersi alan öğrencinin ders notunun bir kopyası olabilir. 3. Kayıt ofisi öğrencinin ders iadesi talebini kabul ederse, bu işlem tamamlanır ve öğrenci kursu iptal ederek gelen para miktarını alır. 4. Ardından, öğrenci kayıt ofisine gider ve sözleşmeyi iptal eder. Ders iadesi konusunda ödenen parayı iade etmek için yetkililer tarafından herhangi bir ödeme planı uygun görülür. 5. Son olarak, öğrenci işlemin tamamlandığına ve ders iadesi hakkında bilgilerini okula basılmış olarak bildirdiğine dair kayıt ofisi tarafından onaylanmış bir dilekçe almalıdır.

Ekim ayı içerinden keserek mahsuplaşma yapabilirsiniz. Ancak iade yöntemini kullanmak istiyorsanız öncelikle milli eğitim strateji bürosuna yazıyla bilgi vereceksiniz. Onlar da ödenmesi gereken tutarı size yazı ile bildirecekler.
Bir öğrencinin ek ders ücretlerinin ödenmesi için, öğrenci tarafından herhangi bir saatte yapılan bir ödeme işlemi sonrası 24 saat sonra ödenir.

öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir.
Okulun ders ücreti, genellikle öğrencinin ebeveyenleri tarafından ödenecek bir ödeme olacaktır. Ancak, okulların öğrencilerine yardım eli uzatma biçimi ve derecesi farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda, üniversiteler veya diğer eğitim kurumları çeşitli burs programları sağlayarak öğrencilerin ücretlerini ödemelerini sağlayabilirler. Ayrıca, çok sayıda vakıf, ebeveyenlerin öğrencilerinin eğitim masraflarını karşılamaları için burs veya diğer finansal teşvikler sunabilir.

Bu Esaslar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise, bu Esaslarla belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ödemelerde tahakkuk ve ita amirleri müteselsilen sorumludur.
Öğretmenler ek ders almak için, öncelikli olarak ilgili okul müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir. Okul müdürlüğü tarafından verilen izin alındıktan sonra, öğretmenlerin kayıt oldukları özel eğitim kurumlarından ders almaya başlamaları mümkündür. Bu kurumlara ek dersleri için ücretleri de ödemeleri gerekir. Öğretmenlerin ek ders almalarının sağlıklı olması adına her zaman uygun bir ortamda çalışmaları önerilmektedir.

Branş öğretmeni haftada kaç saat derse girerse girsin en fazla 20 saat toplam ek ders alabilir. Ek dersi 20 saatten fazla olsa bile 20 saat ek ders alır. Örneğin haftada 34 saat derse giren bir öğretmenin haftalık alması gereken ek ders sayısı 22 saat olmalı ancak bu öğretmene 20 saat ek ders yazılır.
Öğrenciler çoğunlukla dersleri derse katıldıkları sürece öderler. Bazı üniversite programları, öğrencilere burs veya finansman sağlayabilir. Bazı ücretli lisansüstü programlarda, öğrencilere aylık krediler sağlanabilir. Bazı durumlarda da özel kurumlar, hayır kurumları, işverenler veya diğer kaynaklar ders ücretini tam veya kısmi ödeyebilir.

Görüleceği gibi ek ders ücreti ödenmesinin temel koşulu; Karar kapsamında öngörülen ek ders görevinin fiilen yapılmış olması ya da Kararda belirlendiği şekliyle ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâllerin gerçekleşmiş olmasıdır.
Ders kesintisini hesaplamak için öncelikle öğrenciyi temsil eden toplam ders saatinin bilinmesi gerekir. Bu toplam ders saati, öğrencinin günler arasındaki ders saatlerinin toplamının çarpanı ile belirlenir. Örneğin; haftada 5 ders saatinde bir ek gün ve her bir ders saatinin 50 dakika olması durumunda, toplam ders saati 5x50=250'dir. Ders kesintisi, ek ders saatlerinin kaçı dakika olduğunu belirleyen zaman oranının çarpanına bölünmesiyle elde edilir. Örneğin; her bir ders saatinde 10 dakika ek olarak hesaplanmışsa, ders kesintisi 250/10=25'dir.

Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır? Ek ders ücreti, ait olduğu ay için geçerli olan maaş katsayısı, gündüz dersleri için 140, gece ve haftasonu dersleri için 150 göstergesi ile çarpılarak hesaplanır.
Fiyatlar değişiklik göstermektedir; genellikle bir dersin fiyatı 20 ile 80 lira arasında değişmektedir.

Ek ders ücreti 2023 yılının Ocak-Haziran döneminden geçerli olmak üzere %30 zamla brüt 60,72 liraya yükseldi.
Saat başı ders ücretleri farklı eğitmenlerden ve kurslardan farklılık gösterebilir. Genel olarak, saat başı ders ücreti 30 ile 50 TL arasında değişebilir.