Eğitim Sendikaları Ve Siyasi Görüşleri


Sponsorlu Bağlantılar

Sendikaların çoğunluğunda Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim Bir Sen) AKP iktidarına yakın olduğu görüşü hâkim. Eğitim Bir Sen'in AKP iktidarından önce 18 bin olan üye sayısının bugün 80 bini aştığı biliniyor.
Eğitim Bir Sen siyasi görüşü, Türkiye’deki eğitim sistemi üzerinde daha iyi ve daha adil bir gelecek oluşturmak için ortak bir mücadele ortamı sağlamaktır. Eğitim Bir Sen’in siyasi görüşü kamu-özel sektördeki herkesin küçük olmasının önüne geçmek için demokratik, sosyal ve çevresel hakların korunmasını vurgulamaktadır. Siyasi görüşleri, herkes için erişilebilir, kaliteli eğitime öncelik verilmesi ve eğitimin toplumsal kaynaklar arasında öncelikli bir harcama konusu olmasını gerektirir. Ayrıca bu görüş, okullar ve öğretmenler arasındaki tüm bağlantıların kurulması ve geliştirilmesi, öğrencilerin en iyi eğitim olanaklarına sahip olmalarının sağlanması ve bireysel potansiyellerinin geliştirilmesi için gerekli kaynakların sağlanmasını da içerir.

Memur Sendikaları Konfederasyonuna bağlı olarak çalışmaktadır. Memur Sendikaları Konfederasyonuyla birlikte faaliyet yürütmektedir.
Eğitim Bir Sen, Türkiye'de hiçbir siyasi partiye bağlı olmayan, başta eğitim olmak üzere toplumsal konularda çözüm, fikir üretmek adına faaliyet gösteren, alanında uzman kişilerden oluşan, kamuoyunun oluşturulmasında etkin olan bir dernektir.

Greve katılacak sendikalar: Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Teç-Sen (Tüm Eğtim Çalışanları Sendika), Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen (Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası), İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası.
Eğitim sendikaları, öğretmenler ve eğitim çalışanlarının haklarını korumak için geliştirilmiş hükümete bağlı örgütlerdir. Eğitim sendikaları mesleki temsilciler aracılığıyla maaşlar, eğitim fırsatları, çalışma koşulları, emeklilik ve diğer çalışan hakları ile ilgili olarak öğretmenlerin haklarını korur. Ayrıca, eğitim politikalarının çıkarılmasına yardımcı olmak için girişimlerde bulunan sendikalar da vardır. Türkiye'deki eğitim sendikaları arasında, Türkiye Eğitim Sen, Türkiye Milli Eğitim Sen, Türkiye Eğitim-İş Sendikası, Türkiye Ortaöğretim Öğretmenleri Sendikası ve Türkiye Lise Öğretmenleri Sendikası sayılabilir.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ya da kısaca EĞİTİM SEN, 23 Ocak 1995'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı olarak eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda örgütlenen sendikadır.
Eğitim Sen, Türkiye'nin önde gelen sendikalarından biridir. Türk Eğitim-Sen olarak kurulmuştur ve Türkiye'deki eğitim görevlilerini temsil eden pek çok sendika ile bütünleşmiştir. Eğitim Sen, eğitimin kalitesini arttırmak için her yönüyle hareket eden Türkiye'nin en büyük eğitim sendikasıdır. Eğitim Sen üyeleri, eğitim uygulamalarının kalitesini geliştirmek için daha iyi politikalar tasarlamalarına yardımcı olmak amacıyla çalışmaktadır. Eğitim Sen ayrıca Türkiye'nin tüm eğitim seviyelerindeki eğitimcilerin haklarını korumak ve geliştirmekle de sorumlu tutulmaktadır.

Eğitim-Sen KESK'e; Türk-Eğitim-Sen Türkiye Kamu-Sen'e, Eğitim Bir-Sen ise Memur-Sen'e bağlıdır.
Hayır, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen farklı sendikalar arasındadır. Memur-Sen Sendikalar ve Kamu Hizmetleri Konfederasyonu olarak kurulmuştur ve 1982'de kurulmuştur. Eğitim-Bir-Sen ise 1997 yılında Eğitim ve Bilim İşçileri Sendikaları Konfederasyonu olarak kurulmuştur. Ancak, her iki sendika da üyelerinin haklarının korunması, iş sağlığı ve güvenliği ve çalışanların haklarının geliştirilmesi gibi temel meselelere odaklanmıştır.

Eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, demokratik ve kültürel haklarını koruma ve geliştirme, özgür-demokratik bir çalışma yaşamının oluşturulması mücadelesi; demokratik ve yaşanılası bir ülke talebiyle birlikte sendikal mücadelemizin ana eksenini oluşturmaktadır.
Eğitim Sen, tüm eğitim ve öğretim alanlarının haklı taleplerinin savunulması amacıyla kurulmuş eğitim-öğretim personeli derneğidir. Dernek; ülkenin geleceğinden sorumlu olan eğitim ve öğretim alanındaki meslek taşıyıcılarının maddi ve manevi haklarını, mevzuatların çiğnenmesini, sağlıklı bir eğitim ortamının sağlanmasını sağlamak, eğitim-öğretim personeline karşı yapılan haksızlıkları önlemek, eğitim ve öğretime yönelik piyasa ekonomisinin etkilerini sınırlandırmak, gelecek kuşakların daha iyi bilgiye sahip olmasını sağlamak, çalışan eğitim-öğretim personelinin kariyer planlamalarını desteklemek, eğitim-öğretim alanında yaşanan sorunları çözmek, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesini sağlamak ve eğitim-öğretim ile ilgili her türlü önlemleri almak gibi öncelikli hedefleri vardır.

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Türk Eğitim-Sen, 18 Haziran 1992'de kurulmuş olan ve Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri iş kolunda faaliyet gösteren bir sendika olup tam adı Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikasıdır.
Türk Eğitim Sen, öğretmen, araştırmacı ve idari kadrosu ile eğitim çalışanlarının haklarını korumak ve gelişimlerini sağlamak amacıyla 2001 yılında kurulmuş olan Türkiye'nin en kapsamlı eğitim sendikasıdır. Sendikanın tüm eyalet ve illerde faaliyet gösteren merkezleri vardır. Sendika, yaklaşık 500 bin üyesine hizmet vermektedir.

-Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, 2022 yılı için 1.750 TL, 2023 yılı için 2.250 TL olarak ödenmesi ve Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında bulunan tüm kamu görevlilerine ödenmesi, -Geliştirme ödeneğinin ödenmesine 6.
Eğitim-Bir-Sen tarafından verilen ödül miktarı, başvuruya konu olan proje, proje kaynağı ve desteklenme süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli kurumlarından alınan desteklerin tutarları, üyelerin başvurularını ve projeleri kapsama alan hibe programlarına göre değişmektedir. Eğitim-Bir-Sen, her yıl çok sayıda üyeye destek sağlamak için bir dizi destek programı uygulamaktadır. Ödül miktarları, her destek programının özelliklerine ve projeyle ilişkili özel şartlara bağlı olarak değişmektedir.