Eğitim Programları Ve Öğretim Konuları


Sponsorlu Bağlantılar

Genel bir özetle öğretim programı, belli bir öğretim kademesindeki sınıflarda ve derslerde, eğitim programının amaçları doğrultusunda belirlenen hedefleri gerçekleştirmeye yönelik okul ya da okul dışında bireye kazandırılması planlanan tüm etkinlikleri kapsayan yaşantılar düzeneğidir.
Eğitim Programları, sıklıkla öğrencilerin belirli bir üniversiteye girmeyi amaçlayan öğrencilerin katılımıyla, konuların anlatımı, öğretilmesi ve öğrenilmesi için tasarlanan çalışmalar olarak tanımlanır. Öğretim programları ise öğrencilerin konunun içeriğini öğrenmesi için oluşturulmuş ve sunulmuş öğretim materyalleridir. Öğretim programları; konuya ilişkin hedefler, öğrenme süreçleri, öğrenci aktiviteleri, değerlendirme metotları da dahil olmak üzere eğitim süresi boyunca öğrencilerin konu hakkındaki bilgilerini arttırmak için gerekli araştırma ve çalışmaları içeren planların bileşenlerini içerir.

Programın Amacı: Bu programın amacı eğitim programları ve öğretim bilgi, beceri ve tutumlarına sahip, mesleğin etik kurallarını bilen ve uygulayan, mesleğindeki gelişmeleri takip eden, bilimsel araştırma yürütecek düzeyde istatistik ve bilimsel araştırma tekniklerini bilen uzmanlar yetiştirmektir.
Öğretim Yüksek Lisans programları, öğrencilere dersler düzenleyerek akademik ve profesyonel becerileri geliştirme olanağı sunar. Program, öğrencilerin edindikleri bilgiyi kullanarak yetenek ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine ve öğretim tekniklerini uygulamalarına yardımcı olur. Ayrıca, alanlarıyla ilgili uzmanlık oluşturmaya da yardımcı olabilir. Programlar, çeşitli alanlardan seçim yapılabilir: öğretim ve öğretim teorisi, eğitimsel liderlik, eğitimsel danışmanlık, müfredat ve öğretim tasarımı, eğitimsel araştırma ve etik gibi. Bu programlar akademisyenleri desteklemek için de sağlanır. Programlar, akademisyenlerin kariyerlerini geliştirmelerine ve kendilerini öğretim ve eğitimin üst düzeyde uygulanması yolunda donanımlı hale getirmelerine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.

ÖĞRETİM PROGRAMLARI. Resmi düzeyde hükümet ya da okul yönetimi tarafından oluşturulan, amaçlar, hedefler, içerik, yöntem ve değerlendirme öğelerinin açık şekilde yazıldığı ve öğretimin bu plana göre yapılmasını öngören program.
Öğretim programı, öğrencilere belirli bir konu veya konular topluluğunun çalışılmasını sağlayan kurallardan oluşan bir plan demektir. Plan sadece öğrencilerin hangi konulara ve ne kadar yoğunlaşacağını değil, aynı zamanda öğretim görevlilerinin öğrencilere nasıl bakacağını, konuların nasıl anlatılacağını, sınavların nasıl hazırlanacağını ve öğrencilerin başarısını nasıl değerlendireceğini de içermektedir. Öğretim programının amacı öğrencilerin eğitimlerine yönelik güdüklenmiş bir çerçeve dahil etmek ve öğretim görevlilerinin kazanımları gerçekleştirmesini sağlamaktır. Öğretim programı aynı zamanda okulun hedeflerini deçalışmak için gereken kaynağın öğrenciler arasında eşit olarak dağılımınıda sağlar.

Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim dalı; 21.yüzyıl dünyasında öğretim, öğrenme, eğitim programı ve eğitim programlarına yön veren politikaların karmaşık dünyasını anlamaya adanmış önde gelen bir araştırma ve öğretim birimidir.
Eğitim programları ve öğretim, öğrencilerin konular hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak ve onları teorik alanlara ileri seviyede katılmaya hazırlamak için tasarlanmış programlardır. Bir üniversite anabilim dalı genellikle bir tür bilimsel alanın çeşitli özelliklerini içeren ve temel konuları kapsayan bir bölümdür. Örneğin, matematik anabilim dalı, fizik anabilim dalı veya ekonomi anabilim dalı gibi; her biri kendi alanlarıyla ilgili bir kavram, uygulama, kuram veya teknoloji üzerinde odaklanan özel bir alana yöneliktir. Her anabilim dalı, özel kurslar sunarak öğrencilere kendilerini geliştirme imkanı sağlar. Bazı üniversiteler, öğrencilerin anabilim dalındaki yeterliliklerini geliştirmek için öğretim dersleri de sunmaktadır.

Program türleri Eğitim Programı, Öğretim Programı, Ders Programı ve Müfredat Programı olmak üzere dört adettir.
1. Online Eğitim Programı 2. Resmi Eğitim Programı 3. yaşam Boyu Öğrenme Programı 4. Tezsiz Yüksek Lisans Programı 5. Önlisans Eğitim Programı 6. Yüksek Lisans Programı 7. Uzmanlık Programı 8. Staj Programı 9. İşgören Eğitim Programı 10. İş İçi Eğitim Programı

Ancak bir programı oluşturan temel öğeler dört tanedir. Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.
1. Giriş İşlemleri: Programın kullanıcıya ilk mesajını göstermesini ve kullanıcının programa giriş yapmasını sağlamak için gerekli olan altyapı işlemlerini içerir. 2. Veri Girdileri: Kullanıcıdan istenen bilgilerin alınmasını ve bunların programda veritabanına kaydedilmesini içeren bölümdür. 3. Veri İşlemleri: Veri tabanındaki verilere bağlı olarak programın işlev ve çalışma içeriğini belirleyen kodlarla gerçekleştirilir. 4. Görüntü İşleyicisi: Programın kullanıcıya gösterilen ekranları, araç çubuklarını ve diğer grafik unsurlarını içerir.

Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim" , "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans yapmış kişiye lisansüstü öğrenci (lisansüstü yüksek lisans) ya da mühendis (yüksek lisans mezunu) denir.

Yüksek Lisans programlarına, lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunca verilmiş denklik/okul tanıma belgesine sahip olan ve kesin kayıt tarihine kadar mezun olabilecek adaylar başvurabilir.
Yüksek lisans programlarına katılabilecek bireyler, lisans diplomasına sahip olmaları ve belirli seviyede akademik başarıya sahip olmaları şartıyla üniversite mezunu olmak zorundadır. Ayrıca daha önceden edinilmiş bir alanın derinlemesine bilgi ve anlayışa sahip olma potansiyeline sahip olmak gerekebilir. Bu kriterleri sağlamadan, kimse bir eğitim programına katılmaya hak kazanamaz. Bazı durumlarda, yeterli eğitim almadan veya akademik özgeçmişe sahip olmadan, belli bir eğitim programına kaydolmak da mümkündür.