Eyt Geriye Dönük Borçlanma


Sponsorlu Bağlantılar

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Hayır, geriye dönük borçlanma yasal olarak yasaklanmıştır. Yasalara göre, eğer geriye dönük borçlanma bir şirket tarafından içsel olarak sağlanmışsa, o zaman bir şirketin ülke hukukuna uygun olarak ticaret işlemlerinden finansman sağlayabilmesi söz konusu değildir. Ancak, bir şirket tarafından yabancı kaynaklar tarafından sağlanan geriye dönük borçlanma için uygulanan çeşitli koşullar karşılanmazsa, bu tür finansman yasal olarak yasaklanır.

Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Evet, geriye dönük borçlanma olur. Geriye dönük borçlanma olarak bilinen, yatırımcının geçmiş işlemlerine dayanarak oluşturulmuş bir tür borçlanmadır. Borçlu, geçmiş borçlarını ödemek için yeni borç alır. Örneğin, borçlu bir şirket, var olan borçlarını ödemek için geçmişteki var olan borçlarını inceleyerek yeni bir borç vermeyi teklif edecek yatırımcılara gidebilir. Bu, borçluya, ortaklarından alacakları ödemeleri kolaylaştıran genellikle daha uygun bir faiz oranı sunan yeni bir borçlanma aracı sağlayacaktır.

Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsadığı için 8 Eylül 2024'e kadar bütün EYT'lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak. Prim eksiği olanlar da borçlanma yoluyla tamamlayabilir.
Eksik prim günü tamamlanmak için, çalışanın laboratuvarda bulunan aracılardan birini kullanması ve ödediği primleri aracılık etmesi gerekiyor. Bu aracının ne olduğu, çalışanın yerleşim yerindeki sosyal güvenlik ofisine danışarak öğrenebilir. Çalışanın tüm eksik prim günlerini tamamlaması için, tüm ödemeleri doğru bir şekilde beyan etmesi ve aracı, sosyal güvenlik ofisine teslim etmesi gerekir.

Vatandaşlar, eksik prim günlerini tamamlayabilmek adına doğum ve askerlik başvurusu yapıyor.
Eksik olanlar ne yapacakları, durumlara göre değişebilir. Özellikle eksik olan prim ve ödemeler için, en iyi seçenek her bir duruma göre değerlendirilmelidir. Birçok durumda, Prim Müdürlüğüne başvurmak, eksik olan sayıdaki miktarların ödenmesini sağlayabilir. Alternatif olarak, kişiler, kurumlar ile anlaşmalı sigorta ürünleri veya diğer prim planları gibi başka şekillerde sigortalanma araçlarından da faydalanabilirler. Diğer durumlarda ise, eksik olan primi ödemek için bir araca ihtiyaç duyulabilir.

Prim gün sayısı eksik olanlar sosyal güvenlik sisteminde belirli doğum, askerlik, yurtdışı çalışma gibi koşullar nedeniyle borçlanma yaparak, prim gün sayısını arttırabilir. Bu yeterli olursa, EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecek.
Evet, kimi durumlarda emekli olabilirler. Ayrıca, hizmet süresine bağlı olarak genel olarak ücretsiz sigortalı olanlar emekli olma haklarına sahiptir.

Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Geriye dönük sigorta parası tazminatlarını, öncelikle olası hasarın meydana gelmesi durumunda sigortalı tarafından işlem gören primlerin geri ödemesi yoluyla almak mümkündür. Sigorta şirketi tarafından bir hasar tazminatı düzenlenmişse, geri ödemelerin ödenmesi için aracılık eden bir sigorta temsilcisiyle temasa geçilmesi gerekebilir. Hasar oluşuncaya kadar, geriye dönük sigorta priminin geri ödenme süresi seçilen poliçe tipine göre değişebilir. Bazı poliçeler, haftalık, aylık veya yıllık geri ödemeler için önceden belirlenen bir tutar alırken, diğerleri bir kereye mahsus ödeme yapmak için kullanılabilir. Ayrıca, bazı primler, sadece hasar ödemesi gerçekleştiğinde anında ödenebilir. Geri ödeme işlemleri, sigortalının (veya onun adına hareket eden temsilcisinin) sözleşme kapsamında yapılan tüm işlemleri inceleyerek başlayabilir.

5510 sayılı Kanunun93. maddesinde Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihitakip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zaman aşımına tabidirşeklinde düzenleme yapılmıştır.
Bu sorunun tam bir cevabı yoktur. Türkiye'de geriye dönük kaç yıl için hizmet verme koşulları, her meslek grubu ve durum için değişebilir. Genel olarak, düzenlenmiş bir alanda tazminat almak isteyenler için en az iki yıllık bir süreç aranıyor. Ancak bazı meslek grupları için birkaç yılın üzerinde geriye dönük süreler de istenebilir. Bu nedenle, geriye dönük kaç yılın istenebileceği bir meslek grubu veya duruma bağlı olarak değişebilir.

SGK ödenmeyen prim için işvereni takip eder ve prim alacağını icra yoluyla da olsa tahsil eder. İşveren muhtemelen girişinizi ve çalışma sürenizi kuruma bildirmemiş. Durum böyleyse işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl içinde, hizmet tespit davası açmadığınızdan, hakkınız zamanaşımına uğramış.
Geriye dönük olarak incelemeler genellikle geçmiş 10 yıllık aralıklar üzerinden yapılır. Ancak bu, geçmişe dönük konuların kapsamına göre değişebilir. Örneğin, tarihsel verilerin uzun bir aralıkta kayıtlara geçmesi durumunda veya özel bir araştırmanın amacı doğrultusunda, gerekli verilerin mevcut olması durumunda daha uzun süreli incelemeler de yapılabilir.