Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Derece Kademe


Sponsorlu Bağlantılar

1-) Memurların ücretsiz doğum izninde geçirdikleri süreler kademe ve derece intibakında değerlendirilecektir. Doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek. Emeklilik süresine eklenmesi için borçlanma şartı devam edecektir.
Ücretsiz izin almaya ilişkin derece kademe ilerlemesi, çalışanların kapsamlı izin haklarına sahip olmalarını sağlamak için sunulan bir avantajdır. Çoğu çalışanın derece kademe ilerlemesi yöntemiyle ücretsiz izin haklarına sahip olma şansı vardır. Bu, çalışanların çalışma süreleri belli bir zaman diliminde uygunluk ve başarı koşullarını sağladıkları takdirde ücretsiz izin hakları kazanmalarını sağlar. Örneğin, belirli bir işyerindeki çalışan, iyi bir performans sergiledikçe çalışma süresinin birkaç ay arasında arttırılmasıyla daha fazla ücretsiz izin hakkı kazanacağından emin olabilir. Ayrıca, çalışanın ücreti, yetenekleri ve becerileri de ödüllendirilebilir.

Yukarıdaki ilgili maddelere baktığımızda kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir maddesi gereği doğum yapan ve ücretsiz izne ayrılan memurun derece ve kademeleri kendisine verilmekte yani hizmet süresi ...
Hayır, ücretsiz izin fiili hizmet olarak sayılmaz. Ancak, ücretsiz izin alanlara ücretli çalışma durumunda ödenen ücretler dikkate alınarak, vergi ve sosyal güvenlik kurumlarından alınan primler, özellikle de izin haklarında ayrımların yapılmaması gibi durumlarda ücretsiz izinli personel için ödenen ücretler dikkate alınabilir.

Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin hizmet süresi, genel olarak kadınlar için devlet tarafından uygulanan bir çalışma hakları olanaklarıdır ve bu izin devlet tarafından verilen yasal haklardandır. Bu izin, çocuğun doğumundan itibaren başlar ve çocuk ile anne arasında sağlıklı bir ilişki kurmak için gerekli olduğu düşünülen 18 haftalık bir süreyle sınırlıdır. Doğum sonrası ücretsiz izin hizmet süresi, sayılmaz.

Buna ek olarak iş hukuku düzenlemeleri açısından ücretsiz izin süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Gerek doğum sonrası işçiye verilmiş olan ücretsiz izin hakkı, gerek taraflar arasında anlaşılarak ücretsiz izin uygulamasına gidilmesi durumunda söz konusu süreler çalışma süresinden sayılmamaktadır.
Doğum sonrası ücretsiz izin en az 6 hafta alınır. Ayrıca bu izin doğum yapan kadının ya da eşinin çalışma durumuna göre 12 haftaya kadar uzatılabilir.

İlk doğum için 60 gün, ikinci doğum için 120 gün, üçüncü ve sonraki doğumlar içinse 180 gün boyunca annenin ücretsiz yarı zamanlı çalışma hakkı vardır. Bu süreler gerekli olan durumlarda doktor raporu ile uzatılabilir.
3 derece 1 kademe için öğrenim süresi 4 yıldır.

Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
Kurumlar arasında kademe ilerlemesi düzenlemeleri farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak doğum izni süresince kademe ilerleme yapılmaması gerektiği kabul edilmektedir. Çünkü doğum iznine çıkan personelin doğum süreciyle ilgili ekstra yükümlülükleri olacağından ve dikkatinin bu süreçte eksik kalma ihtimaline karşı çok önemli olduğundan bu personelin kademe ilerlemesi doğru değildir.

1-) Memurların ücretsiz doğum izninde geçirdikleri süreler kademe ve derece intibakında değerlendirilecektir. Doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.
Hayır, doğum sonrası izin emekliliğe sayılamaz. Doğum sonrası izin isteyen kadınlar için, en az altı ay süreyle ücretli izne hak kazandıklarından emin olduktan sonra emeklilik şartlarının oluşmaya başlaması gerekir.

Doğum borçlanmanızın emeklilik tarihinizi etkilemediğini fark ettiyseniz ya da herhangi farklı bir nedenle Sosyal Güvenlik Kurumuna ödediğiniz doğum borçlanması primlerinizi geri almanız mümkün değildir.
Hayır, ücretsiz izin son 120 gün koşulu etkilenmez. Son 120 gün koşulu, işçilerin haklarını koruma amacıyla işverenler tarafından uygulanan bir düzenlemedir ve ücretsiz izin herhangi bir şekilde bu düzenlemeyi etkilemez. Ücretsiz izin, işverenin işçisine belirli bir miktar ücret ya da para ödemeden izin verme yetkisine sahip olmasını sağlayan bir yönetmeliktir.