Doğum İzni Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

İş Kanunu'na göre doğum izni; kadın çalışanın doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplamda 16 hafta kullandığı izne verilen isimdir. Doğum izni süresi hesaplanırken gebelik süresi 40 hafta olacak şekilde hesaplanır ve gereken izin süresi bu rakam üzerinden planlanır.
Doğum öncesi izin, hamilelik sonrası doğum tarihinden itibaren anne adayının çalıştığı günden en geç 6 hafta önce başlar. Bu sürenin 6 haftalık bölümler halinde ödenmesi gerekir. Doğum sonrası ise doğumdan sonraki 8 hafta içerisinde uygulanmaktadır. Kıdemli grevler için bu dönem 12 haftaya çıkabilir. Doğum tanımı altına giren tüm hastalıklar için doğum sonrası izin süresi 14 haftaa kadar uzayabilir. Doğum sonrası izin ödemesi, doğuma kadar çalıştığı süre içinde toplam maaş tutarının %60'ına eşit olarak yapılır.

Yine istek halinde, kadın işçiye doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren 6 aylık ücretsiz izin verilir.
Doğum izni normal olarak 8 hafta veya 56 gün sürer. Bu, anne için nüfus kanununa göre 64 günlük ücretsiz doğum izni olarak belirlenmiştir.

Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
Doğum izni Türkiye'de 16 haftalıkken başlar. 8 tanesi anne, diğer 8 tanesi babanın alacağı şekilde bölünür.

Doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla, kadın çalışana birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin, kadınlar için en çok 6 hafta süreyle verilir. İzin her durumda, doğum tarihinden itibaren hesaplanır ve her ikisi de çalışmayan eşler için de geçerlidir. Doğum sonrası ücretsiz izin, anne babanın ekonomik durumlarına göre bir haftadan altı hafta arasında değişir. İşverenler bu süreyi belirleyebilir. Anne ve babaya, doğum tarihinden itibaren başlayarak en az 14 haftalık ücretsiz izin tanınır ve bunun içerisinde en az 6 hafta doğum sonrası ücretsiz izin hakkı vardır. Her durumda, en az 6 hafta ücretsiz izin verilmesi öngörülmüştür.

Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
Ay süt parası almak için öncelikle ilgili bölgenize bağlı olarak e-devlet sisteminden kayıt olmalısınız veya belediyeye kayıt olun. Ardından, mevcut durumunuzu kontrol etmek için sizden talep edilecek evrakları hazırlamalısınız. Bunlar, sosyal güvenlik numarası, nüfusa kayıtlı olduğunuz adres, çocuğun sağlık raporu, aylık gelirleriniz ve diğer özellikleriniz gibi belgeler olabilir. Eğer tüm bu belgeler eksiksiz olursa, süt parası almanız kolay olacaktır.

Yine ihtiyaç duyuyorsa, doğumdan sonra 6 ay ekstra izin alabilir. Doğumdan önce ve sonra kullandığı 16 haftalık izin için maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz ve maaşını SGK'dan alır. Ancak işçinin 2 günlük ücreti kesilir. 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aylık izin kullanacaksa bu 6 ay için maaş alamaz.
Doğumdan sonra, 36 ay süreyle devlet tarafından geçici çalışma ödeneği alınabilir. Bu ödenek, doğumdan sonra birinci ay için maaş kadar olacak şekilde tahsis edilir ve altı ay için yarım maaş olarak düşürülür.

Öncelikle doğum izninde oldukları dönemde maaşlarını devletten iş görmezlik ödeneği ile alan annelere ayrıca doğum parası, emzirme ve yaparlarsa yarı çalışma ödeneği de veriliyor. Böylece asgari ücretli bir annenin aldığı para en az 6.847,57 lira oluyor.
Doğum izni alan kişilere normal ücretleri ödenir. Ancak, çoğu işyeri doğum iznine alınacak günlerde ücret ödemez veya ücretli izin dönemlerinde kısmi ücret öderler. Doğum izni kullanmayanlar ise normal ücretlerini alırlar. İzin süresi ne kadar uzarsa ödenen miktar da o kadar azalır. Bu nedenle doğum izninde maaş almak için çalışma yapılması gerekir. Bazı şirketler de işçilerin doğum izninden sonra çalışmaya geri dönebilmelerine yardımcı olmak için özel teşvikler sağlayabilirler.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Kaç Gündür? Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.
Özel sektörde, çalışanlar için ücretsiz doğum izni, her ne kadar ülkeden ülkeye farklılık gösterse de genellikle 1-3 hafta arasında değişmektedir. Bazı ülkelerde, çalışanlar, sadece ücretli doğum izninden yararlanabilirler. Bazı ülkelerde ise çalışanlar, ücretsiz ve ücretli doğum izninden yararlanma hakkına sahiptir. Ayrıca, bazı ülkelerde çalışanların, doğum sonrası sabit bir zaman dilimi için ücretsiz dönüş izninden de yararlanma hakkı bulunmaktadır.