Diyabet Eğitimi Pdf


Sponsorlu Bağlantılar

Hastanın eğitimini öncelikle hekim üstlenmeli, diğer sağlık çalışanları ise dengeli, planlı ve ölçülü bir şekilde buna katkıda bulunmalıdır. Diyabetli hastaların tedavisinin başarılı olabilmesi için aile bireylerinin tedavi planına uymaları ve hastanın eğitimi için yapılan etkinliklere katılmaları gerekir.
Diyabet eğitimi, hastaların hastalıkları ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmaları için gerekli önlemlerin alınmasıdır. Diyabet eğitiminde, diyabetik bireylere; diyabetin nedenleri ve komplikasyonları hakkında bilgi verilir. Ayrıca diyabetin tedavisine ve kontrolüne odaklanmış farklı egzersiz programları, sağlıklı beslenme şekilleri ve diyabet beslenme rehberi üzerine dikkat edilir. Diyabet eğitiminde ayrıca diyabetli bireylerin yönetiminde en etkin ilaçların kullanımı, insülin pompa programlarının kullanımı veya glukoz erişim tesislerinin (Glucometers) kullanımı gibi temel bilgiler de aktarılır. Diyabet eğitiminde ayrıca diyabetli bireylere yaşam tarzlarına uygun egzersiz programları ve sağlıklı beslenme tercihleri hakkında da yardım edilir.

Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Ancak, bir seferlik eğitim girişimi diyabeti yaşam boyu takip etmeye yetecek bilgi ve beceriyi kazandırmaz.
Diyabet konulu eğitim, diyabet hastalarının tedavisi ve hastaların kendi sağlıklarını kontrol etme yolları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan bir programdır. Eğitim, diyabetin tanısı ve risk faktörleri, diyet, egzersiz, ilaç kontrolü, sigara kullanımı, glukoza kontrolü gibi konuları kapsayabilir. Ayrıca, diyabete sebep olabilecek diğer sağlık sorunlarının tanısı ve tedavisi, diyabetle yaşamak için önlemler alınması, diyabet hastalarına ve yakınlarına alınabilecek bazı destekler, sağlık sigortası ve diyabetin hayatı nasıl etkilediği gibi konular da içerebilir. Diyabet konulu eğitim, hastaların kendi sağlıklarını daha iyi kontrol etmesine yardımcı olmak, yaşam kalitesini arttırmak ve hastalığın yönetiminde profesyonellerle etkili iletişim kurmalarını sağlamak için önemlidir.

Eğitim modülünü başarı ile tamamlayıp, katılım belgesi almak için kayıt olunması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı Okulda Diyabet Bakımı Yönergesi'ne göre okullarında tip1 diyabetli çocuk olan tüm öğretmen, okul hemşiresi ve okul çalışanlarının bu katılım belgesini alması gerekmektedir.
Tüm öğrencilerin diyabet eğitim belgesi alması eğitim kurumlarındaki diyabet ile ilgili eğitim programının bir parçası olarak kabul edilir. Diyabet eğitimi belgesi, ülkenizde rehberlik servisi veya Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir eğitim belgesidir. Öğrenci diyabet eğitimine almak için okulunuzun öğrencileriyle ilgili hizmetlerinin sorumlusuna başvurmaları gereklidir. Okulda diyabet eğitim belgesi almak için, öncelikle mevcut eğitim programının kapsamını belirlemek ve öğrencinin diyabet eğitim programı sunan eğitim kurumu arasında yer almasını sağlamak gerekmektedir. Diyabet eğitim belgesi almak için, öğrenci ve ailesine ilgili okuldan eğitim görmek için izin verilmesi gerektiğini unutmayın. Öğrenci ya da ailesi, danışmanın verdiği bilgileri ve tavsiyeleri uygulayacakları konusunda teminat vermelidir. Bununla birlikte, öğrenciye özel bir diyet listesi oluşturmak veya diyet ve stres gibi konularda eğitim alabilmek için özel sağlık profesyonellerine danışmak da Diyabet eğitim belgesi alındıktan sonra yerine getirilmesi gereken hususlardır.

Diyabet eğitimi hastanın yaşam kalitesini artırır, kendi kendine izlem ve tedaviyi iyileştirir, metabolik kontrolü iyileştirir, akut ve kronik komplikasyonların erken tanısını ve önlenmesini sağlar, diyabet için yapılan masrafı azaltır.
Diyabet eğitimi diyabet hastalarının ve yakınlarının, sağlıklı bir yaşam sürmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilere sahip olmalarını sağlamaya yardımcı olan bir çeşittir. Diyabet eğitiminin önemi, diyabet hastalığıyla mücadele etmenin çok önemli olduğu anket tarafından doğrulanmıştır. Diyabet eğitimi ile, hastaların kontrolü altına alabilecekleri bilgilere ve gerekli tedavilere erişebilecekleri ve hastalığın tehlikesini daha iyi anlayabilecekleri gibi avantajlara sahiptir. Bir diyabet eğitim programı dahilinde, diyabet hastaları ve yakınları bir diyetisyen veya diyabet koordinatöründen özel eğitim alabilirler. Bu eğitim ayrıca, diyabet beslenme programı, kan şekeri takibi, fiziksel aktivite ve hayat tarzı değişiklikleri içeren programlarda içerir. Diyabet eğitimi diyabet ile yaşamak ve mücadelede başarı elde etmek için gerekli olan önlemleri almayı sağlar ve hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırır.

Diyabetle ilgi eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği arasında 27.04.2010 tarihinde “Okullarda Diyabet Eğitim Programı” adıyla protokol imzalanmıştır. Protokol süresi 3 yıldır.
Diyabet eğitimi genellikle bir hekim veya doktor tarafından verilir. Ayrıca, diyabet danışmanları, hemşireler veya beslenme uzmanları da diyabet hastalarının eğitimine katılabilir. Bir diyabet eğitim programının amacı, diyabet hastasının sağlıklı yaşam tarzına geçmeyi teşvik etmek ve vücudun gerekli dengelerin sağlanmasını sağlamak için gerekli bilgi ve becerileri öğretmektir.

Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Diyabet hastaları çok kalorili gıdalar, aşırı karbonhidratlu yiyecekler, sıvı tüketiminde aşırıya gitmemeleri gerektiği için alkollü içecekleri, meyve suyu ve kola gibi şekerli gıdaları ve işlenmiş besinleri tüketemezler. Ayrıca diyabet hastası olan kişiler spor yapamazlar ve yağlı ya da yağsız olsun kolesterol düzeyi yüksek besinleri tüketemezler. Diyabet hastalarının, et, tavuk, balık, sebze, meyve ve çeşitli ekmek tiplerinden oluşan sağlıklı bir diyet izlemeleri ve her gün belli miktarda egzersiz yapmaları son derece önemlidir.

Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir? Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen Diabetes Mellitus, genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanmasıdır.
Hayır, diyabet ve şeker hastalığı aynı değildir. Diyabet, vücut tarafından üretilen veya alınan insülin hormonuyla orantılı olarak kan şekeri seviyesi dengesinin sağlanamaması nedeniyle meydana gelen bir kronik metabolik hastalıktır. Şeker ise, damarlardaki kandan alınarak idrarın içinde çözünen bir tür karbonhidratlardır.

Uzun süren kan şekeri yüksekliği diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılır.
Diabet diyabet (kan şekeri hastalığı) olarak da bilinir.