Dil Ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireylerin Eğitimi


Sponsorlu Bağlantılar

Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.
Öncelikle dil ve konuşma bozukluklarının nedenleri öğrenilmeli ve belirlenmelidir. Bu konuda bir profesyonel yardım alınmalıdır. Bazı durumlarda, bu bozukluğun sebebi fiziksel rahatsızlık olabilir, bu nedenle yapılması gereken ilk şey, bozukluğun nedeninin araştırılması ve tedavisi için bir doktora gitmek olmalıdır. Konuşma ve dildeki bozukluklara etiyolojiden kaynaklanan nedenlerde kişisel olarak tedavi edilmeye çalışılabilir. Örneğin, kişi bir konuşma terapistiyle çalışarak, düşük ses tonu veya yanlış telaffuzla ilgili problemlerini üzerinde çalışarak çözebilir. Konuşma terapisi yanı sıra, genellikle konuşma dilbiliminden yararlanılarak da sözcük seçimi, tekrarlar veya yanlış cümle yapısı gibi dil kurallarıyla ilgili eksiklikler giderilebilir. Dil ve konuşma bozukluklarının çözümünde psikolojik destek de oldukça faydalı olabilir. Psikolojik destek, hasta ve ailesine hayatın farklı alanlarında mücadele etmesi için gerekli destek sağlayabilir. İlgili kişiye konuşma ve anlaşma becerilerini geliştirmesi için girişimlerde bulunulması da çok önemlidir. Özellikle bazı çocuklar için, bağımsız yaşam becerilerini öğretmek ve onlara zamanlayıcı bir program ile daha fazla sosyal etkileşim sağlamak gibi zorlukları aşmayı sağlayacak stratejiler de kullanılabilir.

Dil ve konuşma güçlüğü olan birey için BEP geliştirme birimince hazırlanacak Bireyselleştirilmiş Eğitim Planları, Dil ve Konuşma Güçlüğü Eğitim Programı”na dayalı olarak oluşturulacaktır. Bireyin performansı alınırken esas olan, programda belirtilen kazanımların hangilerini yapabildiğidir.
Evet, dil ve konuşma güçlüğü bep planı yapılabilir. Bep planı, kişinin yaşamını kolaylaştıracak özelleştirilmiş denetimler içeren bir öğrenme stratejisidir. Planlar, dil ve konuşma becerilerini geliştirmek için özel çalışma ve öğrenme alanlarına odaklanır. Planı oluşturmak için, özellikle etkili olabilecek özel öncelikler, hedefler ve faaliyetler belirlenmelidir. Bu hedefler, konuşma çevrimiçi, konuşma becerilerinde ve konuşma ıslahı alanlarında başarıyı sağlamayı amaçlayan ek çalışmalara yönlendirir. Planın tedavi sürecinde, kişisel gereksinimler, aile ortamı ve çevre koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Bep planının etkinliğini arttırmak için, planlar her zaman değerlendirilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir.

Artikülâsyon terapisi ise uygun olan hece ya da seslerin üretilmesinde çocuklara yardımcı olacak etkinlikleri kapsar. Oyunlarla dil hareketleri öğretilmeye çalışılır. Motor beceriler, beslenme ve yutmaya yönelik uygulanan terapide ise yüz, dil, dudak ve çene egzersizleri ile rahat konuşmaya yardımcı olunur.
Dil terapisi, hastaların konuşma, anlama ve yazma gibi dilleri kullanma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olan bir süreç. Hastaların ihtiyaçlarına uygun olarak değişkenlik gösterse de, genel olarak başarı için gerekli olan dil becerilerini kazandırmaya ve iyileştirmesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilir. Dil terapisi bazen tekrarlar, diyaloglar ve oyunlar aracılığıyla kelime dağarcıklarını geliştirmeyi, konuşma ve gramer kurallarını öğretmeyi, anlamayı arttırmayı ve zihinsel etkinliği arttırmayı amaçlayabilir. Genellikle, terapistler ses üretimini, nefes kontrolünü ve cümle yapısını geliştirir. Ayrıca fonetik alfabe kullanarak veya telaffuzu doğrulamak için cihazlar kullanılabilir.

İsteklerini cümle ya da sözle anlatma yerine jest mimik ve diğer işaretleri kullanma yoluyla anlatmayı yeğlerler. Başkalarının konuşmalarını dinlemez ve ilgi göstermezler. Durmadan çok çabuk ses çıkarırlar. Konuşmaları hızlı ve anlaşılmaz durumdadır.
Dil ve konuşma yetersizliğine sahip öğrenciler genellikle anlaşılırılmadan önce kaydetme ve anlama problemleriyle sıklıkla başa çıkmaya çalışıyorlar. Bu öğrenciler okuma, yazma ve dinleme becerilerinin gelişmesini etkileyebilir ve bu problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bir öğrencinin dil ve konuşma yetersizliğini anlamak için, dikkatli bir şekilde gözlem önemlidir. Öğrenci, cümleleri tüm parçalarıyla hatasız olarak ifade etmekte zorlanıyorsa, dil ve konuşma yetersizliği mevcut olabilir. Sözcüküzamanı probleminin bulunması, dil ve konuşma yetersizliğine işaret edebilir. Öğrencinin cümle kuramaması ya da kelimeleri karıştırma ya da hatalı anlama, dil ve konuşma yetersizliğinin bir göstergesi olabilir. Benzer şekilde, bu tür öğrenciler genellikle art arda sözcük söylemede zorluk çekebilirler. Bununla birlikte, öğrenci hata yapmaktan daha çok çekingen ise, dil ve konuşma yetersizliği olasılığı daha azdır.

Dil ve konuşma terapisine gidenler için bir yaş alt sınırı yok. Konuşma terapistinin çalışmalarını sürdürebileceği her yaştaki çocukla uygulama yapılabilir. Küçük yaş çocuklarda terapiye yönelik hedefler sıklıkla oyun içerisine yerleştirilerek çalışılır.
​Dil terapisine her yaşta gidilebilir. Yaşa bağlı olarak farklı terapiler uygulanabilmektedir.

Dil ve konuşma terapisi, konuşma ve dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olan bir tedavidir. Ses üretimi, anlama, akıcılık, anlatımda netlik olmasını sağlar. Dil ve konuşma terapisi bölümü tüm yaş gruplarında dil bozuklukları, konuşma, ses, yutma fonksiyonları tedavisini yapar.
Dil terapisi, çeşitli nedenlere bağlı olarak konuşma ve dil kullanımının bozulması olan bireyi hedef alan bir yaklaşımdır. Bu duruma fonksiyonel dil bozuklukları denir. Terapi terapist, dil bilimcileri, çocuk gelişimsel hastalıklar uzmanları, pedagoglar ve diğer eğitimciler tarafından gerçekleştirilir. Bu tip terapi, ağız, dil, vokal kaslar ve ses üretme yeteneklerini geliştirmek için gerekli egzersizleri içerir. Dil terapisi için kullanılan yöntemler düşünme, konuşma, dinleme, muzipçe oyunlar, kısa hikayeler, konuşma terapisi çalışmaları ve aile odaklı yaklaşımlardır. Hedefler, çocukların farklı dil becerilerini ve konuşma düzeylerini geliştirmeye yönelik olabilir.

Dil ve Konuşma Terapisti, çeşitli seviyelerde konuşma, dil ve iletişim sorunları olan ya da yutma, içme ve yeme zorluğu bulunan bebek, çocuk ve yetişkinleri tedavi eder. Yarık damak, kekemelik, konuşmada gecikme ve ses bozuklukları gibi bir dizi rahatsızlığı tedavi etmek de görevleri arasındadır.
Dil terapisine özellikle konuşma ve anlaşma güçlükleri olan çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar gider. Dil terapisi çoğunlukla dil ve konuşma bozuklukları için yapılır. Ayrıca kişilerin sosyal becerileri geliştirmesine de yardımcı olmak amacıyla da kullanılabilir.