Dil Ve Konuşma Bozukluğu Türleri


Sponsorlu Bağlantılar

Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Dil ve konuşma bozuklukları genel olarak beş ana grupta incelenir: (1) dil kuramı bozuklukları; (2) akustik-fonolojik bozukluklar; (3) uyumluluk bozuklukları; (4) konuşma yapma bozuklukları; ve (5) konuşma anlama bozuklukları.

Ses bozuklukları genel olarak fizyolojik ve psikolojik ses bozuklukları olarak ayrılır.
Ses bozuklukları genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Organik (fizyolojik) ses bozuklukları, Konuşma bozuklukları ve Ses kalitesini etkileyen bozukluklar.

Artikülasyon bozukluğu; bireyin belirli seslerin üretilmesinde güçlük çekmesi, seslerin yanlış veya eksik telaffuz edilmesi olarak tanımlanır. Doğru şekilde ifade edilemeyen kelimeler bireyin konuşmasının anlaşılmasında sorunlara yol açabilir.
Konuşma bozukluğu, konuşmayı etkileyen ve yaşamın her alanında zorluklar oluşturan bir durumdur. Konuşma bozuklukları genellikle dil veya ses ile ilgili olup, bireylerin anlaşılır konuşmasının etkilenmesiyle ortaya çıkar. Çeşitli konuşma bozuklukları arasında evrişim bozuklukları, fonolojik bozukluklar, boğaz kaşıntısı ve disfaziler yer almaktadır.

ORGANİK (YAPISAL) BOZUKLUKLARKonuşma organları tam ve sağlıklı olduğu halde, konuşma organları görevini istenilen şekilde yerine getiremez ya da görevini yanlış yapabilir. Ailede yabancı dil konuşulması, konuşulan dilin niteliğinin farklı ve bozuk olması, çocuğun konuşmasını olumsuz yönde etkilemektedir.
Organik dil ve konuşma bozuklukları genellikle beyin, omurilik ya da diğer vücut dokusunda meydana gelen fiziksel bir hasara bağlı olarak ortaya çıkar. Oluşabilecek organik bozukluklar arasında; felç, beyin travması sonrası hasar, beyin tümörleri, sinir sistemi hastalıkları (MS, ALS, parkisonizm gibi), konuşma mekanizmasındaki anatomik hasarlar, kalp veya akciğer ameliyatları sonrası konuşma bozuklukları, nörolojik bozukluklar (epilepsi, depresyon gibi) yer alır.

Bireyler karşısındaki kişileri anlıyor ve düşüncelerini anlaşılır şekilde ifade etmekte zorlanıyor ise bu durum dil bozukluğuna işarettir. Bireyler sesleri net bir şekilde ifade edemiyor, ses düzeyinde sıkıntısı var ise bu durum kekemelik olarak ta tanımlanan konuşma bozukluğuna işaret eder.
Dil ve konuşma bozukluğu, tekrarlanan konuşma problemleri veya dil gecikmeleri ile kendini gösteren bir durumdur. Oyun yaşında çocukların ve ergenlerin konuşmalarını incelerken anne ve babalar, öğretmenler ve sağlık uzmanları çoğu kez bu tür problemleri belirleyebilir. Beş Yaşındaki Bir Çocuğa Destek Sağlamak İçin Hangi Yöntemler Kullanılır? Beş yaşındaki bir çocuğa destek sağlamak için, çocuğun duygusal ve fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik güçlü bir ortam oluşturmak en önemli yöntemdir. Ayrıca çocukla uyumlu destek ve ilgi, bebeklikten ergenliğe geçen süreçte çocukların kendilerine inanmalarını ve isteklerini tanımalarını sağlayacak uygun şekilde kendilerine önem vermeyi, sosyal yetenekleri geliştirmeyi ve problem çözme becerileri kazanmayı sağlayacaktır.

Akıcılık sorunları (Kekemelik, Takipemi – cluttering): Konuşma akıcılığının, ritminin ve hızının etkilendiği konuşma sorunudur. Ses bozuklukları: Çeşitli nedenlerden dolayı sesin perde, şiddet ya da kalitesinden birinin ya da birkaçının, konuşan kişinin ne söylediğinden daha fazla dikkat çektiği bozukluktur.
Dil ve konuşma bozukluğu, insanların konuşmada veya dilde gösterdikleri beklenmeyen ve etkililerini hayatın diğer alanlarına taşıyan anormalliklerdir. Bireyler çoğunlukla bu bozukluğun alt türlerinden etkilenir: dil gelişimsel bozuklukları, engellenmiş gramer bozuklukları, stuttering, fluency disorder ve akran zorbalığı. Bu tür bozuklukların her biri farklı şekilde tanımlanır ve tedavi edilir. Ayrıca, dil ve konuşma bozukluğu bir kişinin konuşma, dinleme ve ses hareketlerinde işlevselliği düşüren diğer bozukluklara da yol açabilir.

Özgül Dil Bozukluğu (ÖDB), çocukta herhangi bir işitme kaybı, gelişimde bir gerilik, nörolojik bir hasar ve otizm olmamasına ve normal bir zeka olmasına karşın, dilin anlama ve/veya üretimindeki bozukluğudur. ÖDB pek çok bozukluktan farklı olan spesifik bir dil bozukluğudur.
Özgül dil bozukluğu, bir kişinin konuşma ve konuşma dili ile ilgili konuşmada karşılaşılan teknik zorlukları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu zorluklar, konuşmaya, konuşma dili sözcüklerini anlamaya ve doğru öğeleri kullanarak cümleler oluşturmaya kadar uzanabilir. Özgül dil bozukluğu, çocukluk çağında başlayan ve çoğunlukla ömür boyu devam eden bir durumdur. Özgül dil bozukluğunun, konuşmanın kalitesinde ve anlaşılmasında belirgin bir azalmaya neden olabilecek farklı türleri vardır. Bu bozukluklar ortaya çıkar ve tedavi edilmeden kalmaya devam edebilir.

Gelişimsel Dil Bozukluğu (GDB), literatürde Özgül Dil Bozukluğu olarak da tanımlanan, diğer biyomedikal koşullarla açıklanamayan ve 'dili öğrenme ya da kullanma' alanlarında ortaya çıkan problemlerle karakterize bir bozukluktur.
Gelişimsel dil bozuklukları, çocuklarda doğuştan veya öğrenme döneminde konuşma ve anlaşılır dil kullanma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayan ciddi bozukluklardır. Bu bozukluklar genellikle havada ve çevredeki seslerden, wi-fi alıcı şarj cihazından veya iPad’lerden kaynaklanan gürültüyü anlamaya ya da bu tür seslerle etkileşime giremeyecek şekilde etkilenebilir. Gelişimsel dil bozuklukları genellikle konuşmayı öğrenmemeye veya konuşurken whatsapp gibi diğer kişiler tarafından anlaşılmamaya neden olabilir. Gelişimsel dil bozuklukları arasında akrostikhalia, disfazi, disfonisi, gloksofazi, hipofoni ve hiperofoni bulunur.