Dil Ve Konuşma Bozukluğu Nedir


Sponsorlu Bağlantılar

Konuşmada rol alan yapılardaki bozukluklar, yarık damak, diş problemleri, nörolojik problemler, işitme kaybı gibi fiziksel sebeplerle beraber, serebral palsi, zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozuklukları, down sendromu gibi gelişimsel ve genetik bozukluklar da dil ve konuşma bozukluklarına yol açabilmektedir.
Dil ve konuşma bozuklukları, bir kişinin dil kullanımını olumsuz yönde etkileyen bozukluklar olarak tanımlanabilir. Bu bozukluklar çoğu zaman konuşmanın yalnızca kurallarına uymaması veya konuşmanın anlaşılmasının güçleşmesi şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca bu bozukluklar kelimelerin özellikle bağlaçları kullanma veya seslerin doğru şekilde telaffuz edilmediğini içerebilir. Bu bozukluklar genellikle çocukluk döneminden sonra ortaya çıkabilmektedir. En yaygın dil ve konuşma bozuklukları şunlar olabilir: 1. Fonolojik Bozukluğu: Bir kişinin sesleri doğru bir şekilde telaffuz etmeyi ya da sesler arasındaki farklılıkları algılamayı zorlaştıran bozukluktur. 2. Disfazi: Bir kişinin etkili bir şekilde konuşmaya başlamasını engelleyen konuşma bozukluğudur. 3. Afazi: Dilin kullanımının ve anlaşılmasının kısmen veya tamamen kaybı ile ilişkili bir bozukluk olarak tanımlanır. 4. Gramer Bozukluğu: Sözcüklerin sıraya oturtulması ve cümle kurma yeteneğinde zorlukları içeren bir bozukluktur. 5. Düşük Görsel Verileri İşleyebilme Sorunu: Bir kişinin konuşmayı anlamada zorluk çektiğini gösteren bir bozukluktur.

Bireyler karşısındaki kişileri anlıyor ve düşüncelerini anlaşılır şekilde ifade etmekte zorlanıyor ise bu durum dil bozukluğuna işarettir. Bireyler sesleri net bir şekilde ifade edemiyor, ses düzeyinde sıkıntısı var ise bu durum kekemelik olarak ta tanımlanan konuşma bozukluğuna işaret eder.
Dil ve konuşma bozukluğu, çocuklar ve yetişkinlerde konuşma, dinleme, anlama, konuşma biçim ve üslup anormallikleri arasında değişiklikler göstermektedir. Örneğin, geç gelişim dil ve konuşma becerileri bunlara örnek gösterilebilir. Konuşmada anlaşılırlık bozuklukları da görülebilir. Konuşmada anlamakta zorlukları olan kişiler, özne ve nesne ilişkilerinde bozulmalar oluşturabilir. Okuma ve yazmada güçlükler olabilir. Günlük etkinliklerde sorunlar meydana gelebilir, çünkü hayat becerilerini düzgün olarak kullanamamaktadır. Konuşma temposunda ve biçiminde değişiklikler de olabilir. Dilin sözcükleri kullanımında ve cümlelerin kurulmasında güçlükler olabilir.

Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Dil ve konuşma bozuklukları, çocuklar arasında yaygın olarak görülen nörolojik durumlardır. Bunun nedeni genellikle yetersiz haberleşme becerileri, hafıza bozuklukları veya davranışsal problemler şeklinde olabilir. Bununla birlikte, bazı vücut sistemlerindeki hastalıkların, ilaçların, aşıların veya travmaların da dil ve konuşma bozukluklarına neden olabileceği göz önüne alınmalıdır.