Destek Eğitim Odası Yönetmeliği 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Sınıf öğretmenleri maaş ve ek ders karşılığı görevlerini tamamladıktan sonra haftada 8 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler. Sınıf öğretmenlerine haftalık 30 saat olan ders görevlerinin yanında haftada 8 saat daha Destek Eğitim Odasında ders verilebilir.
Destek Eğitim Odasında öğrencilere verilen derslerin süresi kişinin yeteneğine, öğrenme yönünü ve zaman aralıklarına göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle bir günde verilen derse özel bir süre belirtilememektedir.

kullanılacak bir oda/derslik olmasına gerek yoktur. Destek Eğitim Odası olarak kullanılabilecek ayrı bir oda/derslik olmasa da, Destek Eğitim Odası açmak zorunludur. sahip bir ortamın, (2) ihtiyaç sahibi olan ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) hazırlanmış bir öğrenci ve (3) gönüllü bir öğretmenin olmasıdır.
Destek Eğitim Odası, bireysel destek eğitimi için her zaman en az iki öğrenci ile açılır.

Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Görevlendirmelerde okul öğretmenlerinin görev almasına öncelik verilir.
Öncelik her zaman öğrencilerin başarısından yana olan öğretmene verilir. Bu öğretmen, öğrencilere aradıkları desteği sağlamak için her şeyi yapmaya hazır olmalı ve aralarındaki iletişimi sağlamalıdır. Destek eğitim odasında öğrencilerin fiziksel, duygusal, intelektüel ve sosyal gelişimine odaklanan davranışsal ve özel eğitimi desteklemek için uygun bir öğretmene ihtiyaç vardır.

Öğrencinin destek eğitim odasında alacağı haftalık ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde planlanır. Örneğin; haftalık 30 ders saati öğrenim gören bir öğrenci için söz konusu plan- lama en fazla 12 ders saati (30x40/100 = 12) olacak şekilde uygulanır.
Destek Eğitim Odasında haftada 40 saat ders verilebilmektedir.

Örnek: Haftada 25 saat ders okutan bir branş öğretmeni en fazla 5 saat destek eğitim odasında görev alabilir. 12 saat okutan bir branş öğretmeni 18 saat destek eğitim odasında görev alabilir. 30 saat okutan bir branş öğretmeni destek eğitim odasında görev alamaz.
Evet, öğretmen destek odasının saat dersi için açılması mümkündür. Ancak, bu tür bir oda oluşturmak için öğretmenlerinizin bir araya gelerek beraber çalışmaları ve ortak bir amaç oluşturmaları önemlidir. Destek odasının temel amacı, öğretmenler arası kurumsal farkındalık ve işbirliğini geliştirmek, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemek, etkinlikler düzenlemek, materyaller paylaşmak ve diğer sosyal girişimler gerçekleştirmek için olmalıdır. Bu tür odalarda öğrencileri de dahil edebilirsiniz.

"Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra, öğretmen orada kalırsa, onlara da ek hizmet puanı vereceğiz. Burada öğretmenin, birinci yıl için yüzde 25, ikinci yıl için yüzde 50, üçüncü yıl için ise yüzde 100 hizmet puanı artırılacak. Bu özellikle puanı yüksek olan okullarda görev yapan öğretmenlerimize avantaj sağlayacak.
Hayır, Destek Eğitim Odası ek puan vermez. Destek Eğitim Odası, mevcut puanınızı artırmanıza yardımcı olmak için size seminerler, çalıştaylar ve diğer etkinlikler sunar.

Destek Eğitim Odasında Kimler Eğitim Görebilir? Destek eğitim odasında, okul ve kurumlarda, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler eğitim görebilir.
Destek eğitim odasından zihinsel ya da davranışsal güçlükleri olan öğrenciler faydalanır. Bu öğrenciler için özel olarak tasarlanmış öğretim programları, etkinlikler ve üstesinden gelme stratejileri uygulanır.

SINIFTA ÖĞRENCİ YOKSA EK DERS DE YOKMEB personeli için bu konuda belirttiğimiz gibi mağduriyet söz konusu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin gelmediği boş sınıfın faturasını öğretmenlere kesmemeli. Öğretmen her zamanki gibi olağan şekilde okulunda duruyor, mesaisini yapıyor. Ek dersini de almalıdır.
Öğretmen, öğrencilerin gelmesini bekleyebilir veya gelmeyen öğrencilere iletişim kurabilir. Ayrıca, boş zamanlarında bilgileri güncellemek ve öğrenme tekniklerini geliştirmek için makaleler okuyabilir, sınavları teslim alarak kontrol edebilir ve çalışmaları değerlendirebilir. Öğretmen aynı zamanda boş olan sınıfın yararlı bir şekilde kullanılmasını sağlamak için konuşmalar ve etkinlikler düzenleyebilir.