Destek Eğitim Odası Nasıl Kapatılır


Sponsorlu Bağlantılar

Destek Eğitim Odası Açmak Zorunlu mudur? birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrencilerin öğrenim gördüğü okul ve kurumlarda “Destek Eğitim Odası” açılması zorunludur.
Destek eğitimi zorunlu değildir. Destek eğitiminin olup olmaması, işletmenin çalışanlarının performansını ve verimliliğini artırmayı hedefleyen bir stratejiden kaynaklanır. Eğer işletme, çalışanların performansını artırmak ve daha yüksek verimlilik sağlamak istiyorsa, destek eğitimi almalarında fayda vardır.

Bu itibarla destek eğitim odasında öğrenim gören öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle ders görevini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin, söz konusu sürelere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Destek eğitim odası gibi merkezler tarafından uygulanan ücret politikaları başka başka olabilir. Bu nedenle, bir öğrenci için uygulanacak ücret politikasını öğrenmek için kurumla iletişime geçmeniz gerekir. Genellikle, öğrenci gelmezse ücret ödenmemesine rağmen, bazı kurumlar mevcut ücret politikalarına bağlı olarak öğrenci tarafından ödenmesi gereken bir ücret talep edebilirler.

Okul yöneticileri maaş karşılığı girmek durumunda oldukları ders görevlerini tamamladıktan sonra, haftada 6 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler. Okul yöneticilerinin Destek Eğitim Odalarında girdikleri derslerin ek ders ücreti, % 25 artırımlı ödenir.
Destek eğitim odası süresi, eğitimin kapsamına göre değişebilir. Genel olarak, bir etkinliğin destek eğitim alanının süresi, etkinlik başlangıcından 1-2 hafta önce başlamakla birlikte, etkinliğin tamamlanmasından 2 hafta sonra bitirilir.

Destek Eğitim Odasında çeşitli nedenlerle (öğrencinin devamsızlığı, kar yağışı nedeniyle tatil, resmi tatil, milli/dini bayramlar vb) yapılamayan derslerin telafisi yapılmaz. Yapılamayan dersler için Destek Eğitim Odasında derse giren öğretmenlerin ek ders ücreti ödenmez.
Evet, destek eğitimi eksiklikleri telafi etmek için kullanılabilir. Destek eğitimleri, özellikle öğrencilerin temel alanlarında güçlükler yaşadığında veya farklı alanlarda temel bilgilere sahip olmaları gerektiğinde verilebilir. Bu tür öğretimler, öğrencinin çok daha iyi anladığı ve öğrenmesini sağladığı özel alanlara odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca, destek eğitimleri, öğrencilerin başarılı olmalarını desteklemek için eğitim programının bir parçası olarak da kullanılabilir.

Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Görevlendirmelerde okul öğretmenlerinin görev almasına öncelik verilir.
Her öğretmenin destek eğitim odamızda öncelikli bir rolü olabilir. Öğretmenler, yalnızca öğrencilerin akademik başarısını artırmak için değil, aynı zamanda onların sosyal ve davranışsal kaygılarıyla da ilgilenmektedir. Özel eğitim öğretmenleri daha çok destek oda ortamlarında çalışırlar ve destekleyici hizmetler sağlayarak öğrencileri desteklerler. Öğretmenler, fiziksel ve zihinsel özelliklerini geliştirmek için gerekli duygu ve anlayışı vermek için çaba harcarlar.

Buna göre, Destek Eğitim Orasındaki görevler maaş karşılığı, ek ders ücreti karşılığı ve idari görev karşılığı da olmak üzere verildiğinden, (Kararın 10. Maddesinde sayılanlar hariç olmak üzere) “her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ek ders ücreti ödenir” hükmünden yararlandırılır.
Maaş karşılığında destek eğitim odası hizmeti verilmesi alanında mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde yapılan ödemelerin sayılıp sayılmayacağı, ödeme için yapılan aracılık faaliyetleri gibi farklı durumlar özellikle konuyla ilgilenen kurum ya da kuruluşlar tarafından belirlenecektir. Buna göre, destek eğitim hizmetlerinde maaş karşılığı ödemenin mevzuata uygunluğu ve karşılığın sayılıp sayılmayacağı hususlarının ülkemizde yetkili ve yetkilendirilmiş kurumlar tarafından karara bağlanması gerekmektedir.

g) İlkokul ve ortaokullardaki destek eğitim odalarında özel yetenekli öğrencilere eğitim vermek üzere üst kademelerde görev yapan alan öğretmenleri de görevlendirilebilir. ğ) Okul müdürü ve müdür yardımcıları destek eğitim odalarında görevlendirilmez."
Destek Eğitim Odasında profesyonel eğitmenler, bilgisayar teknisyenleri ve öğretmenler görev alabilir. Diğer kişilerin bu odada görev alamayacağına inanıyoruz.

Sanırız il/ilçe mili eğitim müdürlüğü yetkilileri; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Destek eğitim odası" başlıklı 25. maddesi (ç) bendindeki hükümlere göre 3 öğrenci ile açılan destek eğim odalarına izin veriyorum demektedir.
Her destek eğitim odasının kapasitesi farklı olabilir. Bazı destek eğitim odaları 8-10 öğrenci ile açılabilirken, diğerleri 20 veya daha fazla öğrenci ile açılabilir.