Derece Kademe Yanlış Dilekçe


Sponsorlu Bağlantılar

Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir.
Derece kademeleri, örgütsel stratejinin gerekliliklerine ve güvenilirliğe bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, derece kademeleri genellikle kişilerin mevcut ve gelecekteki rollerine bağlı olarak belirlenir. Örneğin, bir işletme müdürü olarak, sizden üst düzey idari becerileri sergilemeniz beklenebilir ve bu nedenle yüksek bir ilerleme kademesine alınabilirsiniz. Diğer çalışanlarınız da, yeteneklerini geliştirdikçe veya bir pozisyon için uygun olduklarında, belirli bir seviyede artış gösterebilirler. Çoğu zaman, bir kişinin derecesi, mevcut ve gelecekteki örgütsel yükümlülüklerine ve görevlerine bağlıdır.

Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Yılını dolduran memura 1 kademe zam verilmesi, Anayasa'nın 36. maddesine göre yılda bir kez, personelin ücret ve başka haklarının artırılmasına ilişkin verilecek her türlü kararın alınacağı genel kurul toplantısından sonra zam yapılır. Bu zam, anayasaya göre, gelirlerin durumuna ve ödeneklerin yeterliliğine göre belirlenir.

Kademe ilerlemesinin onay mercii atamaya yetkili amirdir. Atamaya yetkili amir kademe ilerlemesine ilişkin yetkisini devredebilmektedir. Kademe ilerlemesi kurumlarca her ay toplu onay ile yapılması gerekmektedir. Kadem ilerlemesine hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılmaktadır.
Bir kişinin kademe ilerlemesi, işveren tarafından onaylanmalıdır. İşveren kademe ilerlemesini inceler ve uygun görürse onaylar ve kademe ilerlemesinin özel bir dosyasına kaydeder. Bu süreç her iş yerinde farklı olsa da, genellikle personelin müdürünün onayıyla başlar ve işverenin son onaylaması ile tamamlanır.

Söz konusu bent hükümlerine göre lise ve dengi okullar üstü yüksek öğrenim sayılmayan 2 yıllık mesleki veya teknik öğretimi bitirenler 10 ncu derecenin 1 inci kademelerinden göreve alınıp 2 nci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
2 yıllık önlisans bitiren memur, Genel Sekreterliğin görüşüne göre en fazla 3. derece alabilir. Bir kaç örnek olarak, bir çalışanın lise mezunu olduğu varsayılırsa, bu kişi 1. Derece alabilir; Önlisans mezunu ise 2. Derece alabilir; Master derecesi mezunu ise 3. Derece alabilir.

Derece yükselmesi, memurun göstergesini, ek göstergesini, ek ödemesini, özel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha öncede bu köşeden belirtmiş olduğumuz üzere, yurtdışına çıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir.
Derece kademe, bir organizasyondaki görevlerin önemini, sorumluluklarını ve yetki seviyelerini etkiler. Derece kademe, yönetici olarak denetim ve kontrol üzerinde olan kişilere yetkiler verir. Ayrıca, yöneticilerin çalışanlar arasındaki ilişkileri nasıl yöneteceklerini belirler.

Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için; Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması Bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
Memur derece kademe, memurlara ödül ve değerlendirme amacıyla verilen bir sıralama sistemidir. Bu sıralama sistemi, bir memurun mevcut statüsünü belirleyebilmek için başarı ve üstün hizmetleri tanımlamak, gözlemlemek, ölçmek ve değerlendirmek için kullanılır. Sıralama sistemi, memurların derecesine dayalı tüm maaş ödemelerini de belirler ve böylelikle memurlara ücret ve avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca, bu sıralama sistemi memurların kariyer yolculuğunu planlamanıza yardımcı olabilir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Kademe ve kademe ilerlemesi" başlıklı 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü, " ...
Memur, ceza almamış olma şartıyla kademe yükselmesi için mesleki eğitim programlarını tamamlaması, performans değerlendirme sonuçlarının iyi olması ve bu programlara katılmaktan aldığı pozitif ödülleri etkiler. Bireysel olarak memurluk müddet süresine ve gelişimi sağlanmasına bağlı olarak kademe atlamaları meydana gelebilir. Yasa çerçevesinde kademe yükselmesi için kurallara uymak şartıyla en az 5 yıl görev yapmak zorundadır.

Bu önemi nedeniyle, memurların uyarma ve kınama cezalarının sicilden silinmesi de memurlar adına oldukça ciddi bir önem arz etmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nca işbu cezaların memurların sicilinden silinmeleri mümkün kılınmıştır.
Hayır. Memur uyarma cezası, dava dosyasına işlenir. Ancak davanın sonuçlanmasından sonra memurun sicili ile ilgili herhangi bir olumsuz giriş notu kaydedilebilir.