Çocuğu Disleksi Olan Anneler Kadınlar Kulübü


Sponsorlu Bağlantılar

Çocuğunuza karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olun. Zorlandığı durumlarda öfkeli davranmayın. Sizin için de çok zorlu bir süreç ama hedefiniz çocuğunuzun daha iyi olması, bunu unutmayın. Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.
Disleksi olan bir çocuğa davranışlarınızda sabırlı olmalısınız. Daha fazla destek vererek onun okuma, yazma becerilerini geliştirmesine yardımcı olmalısınız. Çocuğun zorlandığı konulara fazla önem vermeden, onu motive etmek için kendine olan güvenini arttırmaya çalışın. Ayrıca, çocuğun öğrenme metoduna uygun özel kaynaklar bulmaya çalışın. Zaman zaman basit oyunlar oynayarak ve disleksiyi teşvik eden diğer etkinliklerden faydalanarak, çocuğu motive etmeyi unutmayın.

Disleksi bir hastalık değildir ve tıbbi bir tedavisi de yoktur. Disleksi özel eğitim yoluyla oldukça sağltılabilir ve silikleştirilebilir.
Konuşma bozukluklarını kapsayan disleksi, çocukluk çağlarından itibaren eğitim ile önlenmeye veya azaltılmaya çalışılan bir durumdur. Disleksi hastaları için uygun eğitim desteği vermek, zorluklarını geçebilmelerinde büyük rol oynayabilir. Eğitimle, gerektiğinde disleksi tedavisine yardımcı olacak kavramları öğrenmek, okuma - yazma ve dinleme yeteneklerini geliştirmek, dil becerilerini artırmak ve matematik problemlerini çözmeyi öğrenmek mümkündür. Dahası, çocuğunuzun disleksi ile baş etmek için ona güven ve destek vermek de ayrıca önemlidir. Eğitime rağmen disleksi tamamen tamamlanamaz, ancak hayata adapte olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bazı disleksi olanlar düşük notların, konuşma bozukluklarının ve okuma, yazma ve matematik becerilerinin üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek hizmetleri kullanarak başarılı olabileceklerdir. Eğitim, disleksi olan çocukların hayatta başarılı olmalarına ve hayallerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.

Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
Disleksi testi, farklı yaşlardaki çocuklarda yapılabilir. 3-4 yaş arasındaki çocuklar için disleksi testi yapmak riskli olabilir, ancak 5 yaşından sonra çocukların konuşma ve okuma yeteneginin ölçülmesi için testler yapılabilir.

Disgrafi(Yazma Güçlüğü): Yazım hataları, okunaksız ve düzensiz el yazısı, bazı harf, rakam ve sözcükleri ters yazma, b-d, m-n, ı-i, d-t, g-ğ, g-y gibi harfleri karıştırma, sözcükler arasında boşluk bırakmadan ya da sözcüğü birkaç parçaya bölerek yazma gibi bozuklulara rastlanır.
Disleksi hastaları herhangi bir harfleri konkret olarak karıştırmaz. Bunun yerine onlar sözcüğün görünümünün tamamını hatırlamakta zorlanır, özellikle uzun ya da karmaşık sözcükler olduğunda. Sözcükleri anlamak ve okumak için ses kökenlerinin neler olduğunu anlamak zorlaşır, bunun sonucunda ortaya çıkan bir karışıklık, değişen harfleri vardır.

Disleksinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Disleksi tedavisi bireysel eğitim programları ile alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından verilen akademik destektir.
Disleksi ilaci bir doktor tarafından reçete edilen, zihinsel ve hafıza sorunlarının giderilmesine yardımcı olan ilaçlar içerir. Disleksi, bir kişinin okuma, yazma, dil kullanma veya rakamları kavrama gibi temel öğrenim becerilerinde yaşadığı zorluklardan kaynaklanan bir durumdur. Disleksik bireyler için hazırlanmış ilaçlar, hafıza, dikkat ve eğitim alanındaki performansı arttırmaya odaklanır. Örneğin, disleksi ilacı olan deksamfetamin, bellek, öğrenme, fonksiyonel alanda performansı arttırmak için literatürde desteklenmektedir.

Disleksi sıklıkla çocukluk veya erken öğrenme sorunu olarak düşünülür. Aslında hayat boyu süren bir durumdur. Görmezden gelinirse ortadan kalkmaz. Eğer disleksi tanımlanmaz ve uygun yardım alınmazsa, etkileri yetişkinliğe kadar sürebilir.
Evet, disleksi zamanla geçebilir. Genellikle kişiler disleksi semptomlarını ergenlik yıllarında veya daha önce fark edebiliyor; ancak bununla birlikte, disleksi her yaştan insanı etkileyebilir. Bazı durumlarda, zaman geçtikçe insanların disleksinin belirtileri azalabilir veya ortadan kalkabilir. Bununla birlikte, her disleksik için farklı olacağını unutmayın ve çoğu zaman bu semptomlar sadece ileri yaşlarda daha kolay kontrol edilebilir hale gelebilir.

Disleksi hastalığı, toplumda nadir olarak görülebilecek hastalık türlerinden biridir ve halk arasında öğrenme güçlüğü olarak bilinir. Ancak disleksi hastalığı öğrenme güçlüğü değil, bilinenin aksine öğrenme bozukluğudur ve zeka geriliği ile ilgisi yoktur.
Hayır. Disleksi, zeka geriliklerinden biri değildir. Disleksi, okuma yazma ve yazma ile ilgili özelliklerde gözlenen bir öğrenme bozukluğu olarak tanımlanır. Disleksisi olan öğrenciler okuma ve yazma becerilerinde güçlük yaşayabilirler, ancak bu durum onların genel zeka seviyesinde bir düşüşe neden olmaz.

Okuma bozukluğu: Diğer adıyla, okuma güçlüğü nedir? Kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama, heceleri atlama, heceleri karıştırma, harfleri karıştırma, duraksayarak okuma gibi okuma güçlüğü çekerler.
Disleksi genellikle okuma, yazma ve matematik gibi çoklu görevleri ele almak için birbiriyle karışan veya kararsız olan konsantrasyon ve odaklanma sorunlarıyla ilişkilendirilen bir zeka farklılığıdır. Disleksi, herhangi bir beceri veya alanda başarının ya da üstünlüğün olmaması anlamına gelmez. Ancak, disleksi ile etkili okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri arasında zorluklar çekilebilir.