Birleştirilmiş Sınıf Nasıl Oluşturulur


Sponsorlu Bağlantılar

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR UYGULAMASIÖğretim biçimi, birleştirilmiş sınıfları bağımsız sınıflardan ayıran en önemli farklılıktır. Birleştirilmiş sınıflarda öğrenciler, normal öğretimin yapıldığı bağımsız sınıflardan farklı olarak derslerin önemli bir bölümünü kendi kendilerine çalışarak ve öğrenerek geçirirler.
Birleştirilmiş sınıflar, farklı okul yıllarındaki öğrencileri bir araya getirerek oluşturulan sınıflardır. Bu sınıflar genellikle küçük olur ancak çok orta veya büyük derslikler olabilir. Birleştirilmiş sınıflarda bir ya da iki seviye farklı sayıda öğrenciler bulunur. Öğrencilerin sayısı, öğretmenin yönetme yeteneğini etkileyebilir. Ayrıca öğrencilerin beceri ve gelişim farklarını değerlendirmek için bir öğretmenin özelleştirilmiş planlarını hayata geçirmesi gerekir. Kapsamlı öğrenme ortamları oluşturmak için, birleştirilmiş sınıflarda öğretmenler, eğitimsal programları, çalışma grupları ve özel yardım içeriği ekleyebilirler. Birleştirilmiş sınıfların başarısına çok sayıda faktöre bağlıdır ve her zaman öğrencilerin bireysel gelişiminin desteklenmesine odaklanılmalıdır.

öğrenci ve öğretmen sayısına göre ya 4 sınıfta birleştirilir ya da 1,2. sınıflar ve 3,4. sınıflar ayrı olmak uzere iki sınif birleştirilir. ders programı ödevli/öğretmenli ders şeklinde düzenlenir. bir grup öğretmenle ders işlerken diğer grup o esnada öğretmenin verdiği ödevi yapar.
Birleştirilmiş sınıf, bir okul bünyesindeki öğrencilerden oluşan ve derslerin aynı zamanda üstünde ele alındığı ortak bir grup olarak belirlenir. Birleştirilmiş sınıflar genellikle birden fazla yaş aralığındaki öğrencileri barındıran gruplardır. Birleştirilmiş sınıfların yapısı, bilgiyi ve akademik başarıyı desteklemek için belli kriterler doğrultusunda belirlenir. Bu kriterler arasında; yaşlar, gelişim durumları, eğitim durumları ve daha fazlası vardır.

a) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.
Birleştirilmiş sınıflardaki öğrenci sayısı, bir ya da daha fazla sınıfın birleştirilmesinden kaynaklanan herhangi bir ortamda, her sınıfta bulunan öğrenci sayısı toplamına eşit olacaktır. Bu nedenle, birleştirilmiş sınıf kaç öğrenci içeriyorsa, diğer sınıflarda öğrenci sayısının toplamını verir. Örneğin, iki sınıfta 25 öğrenci varsa, birleştirilmiş sınıf 50 öğrenci içerir.

a) 10-21'e kadar 1, b) 21 ve daha fazlası için 2, sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir. (3) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan iki ve daha fazla derslikli ilkokullarda öğrenci sayısı; a) 10-21'e kadar 1, b) 21-41'e kadar 2, c) 41 ve daha fazlası için 3, sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir. (4) Sağlık Bakanlığına ...
Birleştirilmiş sınıflardaki öğretmen sayısı her öğrencinin bireysel ihtiyaçları ve okulun kaynakları gözetilerek belirlenir. Okul yöneticileri ve öğretmenleri çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak öğretmen sayısını belirler. Bazı faktörler şunlardır: öğrencilerin yaşları, sınıfın büyüklüğü, öğrencilerin akademik seviyesi, öğretme ve öğrenme metotları ve ihtiyaçlar. Bazı durumlarda, öğrencilerin nöbet tutmaları ve ekstra yardım gereksinimleri de dikkate alınabilir. Ayrıca, öğretmenlerin yetenekleri, eğitimleri ve yeterlilikleri de kontrol edilerek öğretmen sayısı belirlenebilir.

5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 50 nci maddesinde ise "Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz." hükmüne yer verilmiştir.
Birleştirilmiş sınıflardaki maksimum öğrenci sayısı, ilgili eyaletin okul kanunlarına ve eğitim bakanlıklarınca düzenlenmiş kurallara bağlı olarak değişebilir. Bazı eyaletlerde, birleştirilmiş sınıf için öğrenci sayısının 25'e kadar ulaşabileceği belirtilmiştir. Ancak bir çok durumda, bu sayı 21-23 arasında değişmektedir.

Birleştirilmiş sınıflar uygulaması ilköğretimde birden fazla sınıfın birleştirilerek aynı sınıfta bir öğretmen tarafından ders yapılmasıdır, bu uygulama yalnızca ülkemize özgü değil dünyanın birçok ülkesinde başvurulan bir öğretim şeklidir (Fidan ve Baykul, 1993: 2).
Birleştirilmiş sınıflarda öğretim, öğrencilerin dersleri birden fazla yaş grubundaki arkadaşlarıyla beraber alması anlamına gelir. Birleşik sınıflarda öğrenciler genellikle aynı yaştan küçük ve büyük bir aralıkta yaş olan arkadaşlarıyla birlikte eğitim alabilirler. Örneğin, aynı anda iki ya da daha fazla yaş gurubundan bir sınıfta on iki yaşındaki çocuklar ile on beş yaşındaki çocuklar bulunabilir. Birleşmiş sınıflarda öğretim, daha fazla sayıda öğrenciye erişmeyi ve arkadaşlıklar arasında öğrenmeyi teşvik eder. Genellikle bu tür sınıflarda, öğrencilerin davranışlarını yönetme ve destek vermek için çift yönlü öğreticileri, yani hem küçük hem de büyük öğrencileri içeren etkileşimli bir ortam kullanılır.

20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz.".
Bir sınıfın büyüklüğü, sınıfın içeriğine ve amacına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bir sanat dersinde fazla alan olması gerekirken, matematik sınıfı bir sınıfın alanını iyi kullanmak için daha küçük olabilir. Bir sınıfın büyüklüğüne ilişkin doğru cevap yoktur, ancak genellikle, çok büyük sınıfların okul performansını etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi tavsiye edilmektedir.

Bir öğretmen tarafından birden fazla sınıfın birleştirilerek bir arada okuduğu sınıflara birleştirilmiş sınıflar, bu sınıfların yer aldığı okullara ise birleştirilmiş sınıflı okullar denir.
Birleştirilmiş okul, iki veya daha fazla okulun birleşerek oluşturdukları ortak bir okul modelidir. Birleştirilmiş okullar, öğrencilerin ve öğretmenlerin birbiri arasındaki etkileşimini geliştirmek ve öğrencilerin kendi aralarındaki bağlantıyı artırmak için tasarlanmıştır. Öğrenciler farklı derecelerden ve seviyeden arkadaşlarıyla paylaşımlar yapma şansına sahiptir ve okulda çalışmaya izin verilen çeşitli projeler sayesinde çok amaçlı beceriler öğrenirler. Farklı nesillerin bir araya gelip deneyimlerini paylaşmasını sağlamak ve çocukların birlikte çalışmalarını kolaylaştırmak da bu okulların amacıdır.