Bireysel Kombi Yakmama Cezası


Sponsorlu Bağlantılar

Örneğin aylık bin TL ısıtma gideri olan bir kişi; komşusunun kombisini yakmaması yüzünden aylık bin 300 TL ödemek zorunda kalmış ise bu zararın tazminini isteyebilir. Kat Mülkiyet Kanunu dışında Türk Medeni Kanununda da komşu hakkı düzenlenmiştir.
Hayır, bireysel kombi yakmak zorunlu değildir. Ancak her kullanıcının enerji tüketimini optimize etmek için bunu yapması tavsiye edilir. Kombi yakarak enerjiyi daha verimli ve ekonomik olarak kullanabilirsiniz.

"Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Hayır, boş dairede kombi yakmak zorunlu değildir. Kombi, ayda belli bir süre yakılarak kullanılması ve bakım yapılması gereken bir cihaz olduğu için, cezai bir sonuç olmaksızın tercihen yakılması tavsiye edilir.

Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ısı pay ölçerlere ilişkin mevzuatıyla düzenleniyor" dedi.
Doğalgaz yakmamak suç değildir. Ancak doğalgazı kötüye kullanmak durumunda, dolayısıyla doğal kaynakların israfına neden olmak durumunda olunursa, ciddi cezalara çarptırılabilirsiniz. Örneğin, doğalgazı abartılı şekilde yakmak veya doğalgazınızın faturalarını zamanında ödememeniz durumunda.

Apartmanda ara katlarda oturan vatandaşların ise kombilerini açmaması problem olarak görülüyor. Avukat Cansen Erdoğan, kombilerini hiç çalıştırmayan vatandaşların 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre aykırı davrandığını söyleyerek, "Yani benim kombim ister yakarım ister yakmam kimse karışamaz diye bir şey yok.
Bu durumu komşu ile görüşme yoluyla çözmek için öncelikle onunla rahatça bir şekilde konuşmaya çalışmalısınız. Ancak, eğer sorun çözülmeyi başaramıyorsa, iki üç arkadaşınızı alarak bir araya gelip komşunun evine gidebilirsiniz. Burada ona konuyu yetki ve sorumlulukları hakkında anlatabilirsiniz. Komşunuzun sunduğu mağduriyeti anlamasını sağlayabilmek için uygun bir şekilde iletişim kurmanız son derece önemlidir. Eğer problem halen çözülmemişse, o zaman komşunuzu, Belediye Meclisi veya ikamet ettiğiniz yere ait mahkemeye başvurmak için ikna edebilirsiniz. Yerel yönetimlerde oluşturulmuş olan mahkemeye başvurabildiğiniz gibi, haklarınızı arama hakkına sahip olduğunuz için bu durumdan kaynaklanan tazminat istemek için de yasal birer başvuru gerçekleştirebilirsiniz.

Komşunun kombi yakmaması durumunda kişi Sulh Hukuk Mahkamesi üzerinden dava açılabiliyor.
Kiracı kombi kurulumunu yaptırabilir. Bazı durumlarda, kiracının dairesine kombiyi kurmak için bir usta tarafından çağırmak gerekebilir. Kiracının kiracı sözleşmesinde kombiyi kimin kuracağı ve kimin ödeyeceği belirtilmiş olmalıdır. Bunun dışında, ev sahibi veya kiracının daha önce belirlediği bir kişi veya kurum kombiyi kurabilir.

Evin elektrik veya su tesisatındaki kusurlardan dolayı kombi bozulabilmektedir. Bu durumda kiracının herhangi bir sorumluluğu yoktur, kombi tamir masrafları ev sahibi tarafından ödenmelidir.
Evet, doğalgaz yakmayan komşu şikayet edilebilir. Doğalgazın serinlik vermesi nedeniyle, böyle bir konuda şikayet etmek hakkınız vardır. Komşunuzun doğalgaz kullanmayı durdurması bu ikamet için hava kirliliğine ve çevreye zarar verebileceğini göstermektedir. İlgili yetkililerden yardım alabilir ve komşunuzu şikayet etmek için gerekli adımları atabilirsiniz.

Kış aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte doğalgaz ve kaloriferlerin açılması başladı. Hukuki düzenlemelere göre, alt ve üst komşunun kombiyi kapatması, kısması ya da yakmaması gibi nedenlerle mağdur olan komşular isterlerse haklarını mahkemede arayabilecekler.
Kombiyi yakmamak suç değildir. Kombinin güvenli bir şekilde kullanılması ve yönetmeliklere uyulması gereken bir üründür. Kış aylarında ısının sürekli tutulması gereken evlerde, kombinin işletilebilmesi için her zaman dikkatli bir şekilde ayarlanması ve kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, makinede bir arıza olması nedeniyle kombinin kullanımının durdurulması gerekebilir. Kışın kombinin yakılmadan önce bir bakım yapılması önerilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir mevzuatı olduğunu ifade eden Sağır, şu ifadeleri kullandı: Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
Kombi mutfakta olmak zorunda değildir. Kombinin tesis edilmesi, kurulumu ve kullanılması tüm ev alanlarında mümkün olabilir. Ancak, kombi mutfakta yerleştirilmesi çoğu zaman en iyi seçenek olarak kabul görmektedir. Mutfak, ısıtma ihtiyacının çoğu zaman eşit dağılmadığı bir ortam olduğundan, odanızdaki sıcak havanın uniform hale gelmesi için kombinin mutfakta olması iyi bir uyum sağlayacaktır.