Bakanlık Müfettişleri Okul Denetimde Ne İster


Sponsorlu Bağlantılar

Eğitim müfettişleri ve yardımcıları, ildeki her derece ve türden resmî ve özel örgün ve yaygın eğitim kurumları ile özel öğrenci barınma hizmetleri kurumlarının rehberlik, iş başında yetiştirme, denetim, izleme ve değerlendirme, araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarını yürüteceklerdir.
Eğitim müfettişi, bir öğretmenin uyguladığı eğitim programını inceleyerek performanslarını değerlendirmektedir. Ayrıca, eğitim malzemelerini ve ders planlarını inceler, öğrencilerin ders başarısını değerlendirir ve öğretmenlerle birebir iletişim kurar. Müfettişler okulun genel performansını da inceler ve öğretmenlerin açıklamalarına göre rapor yazarlar. Rapor, öğretmenlerin nasıl eğitime başladıkları ve ne kadar başarılı olduklarıyla ilgili olası eksiklikleri veya sorunları ortaya çıkarmaları için kullanılır. Genel anlamda, eğitim müfettişi, öğretmenlerin eğitim ve öğretim hedeflerine ulaşmaları konusunda destek sağlar.

Okulları ve öğretmenleri artık eğitim müfettişleri denetleyecek. MEB, müfettiş alımı da gerçekleştirecek. Milli Eğitim Bakanklığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmeliğe göre eğitim müfettişleri artık okul ve öğretmen denetimleri yapabilecek.
Evet, müfettişler öğretmeni denetleyebilir. Ancak, liselerde ve üniversitelerde çalışan müfettişlerin öğretmenleri denetleyebilmesi için okulun veya kurumun izni gerekir. Okullar müfettişin denetiminden geçmek istemediyse ya da müfettişin öğretmeni denetlemesi çoğu kez uygun bir davranış olmayabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini denetlemeden sorumlu olan maarif müfettişleri, aynı zamanda bu kurumlarda valilikler veya Milli Eğitim Bakanlığı adına, inceleme ve soruşturma gibi diğer görevleri de yerine getirmektedirler.
Marif Müfettişi, okullardan kaynaklanan ekonomik ve iletişim alanları, ahlaki ilkeler, öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyetleri, velilerin çocuklarının hayatındaki etkisine kadar çeşitli konularda denetim faaliyetlerini denetler. Müfettişler, okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin okuldaki faaliyetleri hakkında gözlem yapıp raporlar hazırlayarak yetkililere sunarlar. Aynı zamanda, öğrenci başarısı, öğretim etkinliği, velilerin hakları ve öğrencilere ilişkin diğer konular hakkında raporlar hazırlayarak destek sağlarlar.

Bakanlık müfettişi doğrudan bakan adına görev yapar. Sadece öğretmeni değil, gerekirse milli eğitim müdürünü bile görevden alabilir. Evrak eksik diye disiplin cezası alırsınız. En fazla kaybettiğiniz varsayılarak kınama cezası alırsınız.
Kadrolu öğretmenlerin görevine ilişkin olarak, Millî Eğitim Bakanlığı veya diğer kamu kurumlarına bağlı olarak, kamu hizmet kurallarına göre hareket etmek zorunda olan öğretmenlerin görevlerinden çıkarılması için Bakanlık Müfettişi’nin yetkisi bulunmamaktadır. Bu konuda kamu hizmet kurallarına uygun yöntemler uygulanmalıdır. Örneğin, öğretmenlerin görevden alınabilmesi için yeteri kadar delil olması gerekir ve bunun ile ilgili olanlara haber verilmelidir. Bakanlık Müfettişi’nin bu konuda görev alanı dışındadır.

Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini Bakanlık Maarif Müfettişleri aracılığıyla yürütmek, Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Okul müfettişleri okulların eğitim programlarını, kurallarını ve uygulamalarını inceler, denetler ve değerlendirir. Ayrıca okul müfettişleri öğrenciler arasında yapılan etkinlikleri, çevre koruma faaliyetlerini ve pazarlamayı yönetir. Okul müfettişleri ayrıca okul yöneticilerinin öğretim çalışmalarını da izlemekle görevlidir; bu nedenle araştırma ve analiz yeteneklerine sahip olmak gerekir. Müfettişlerin diğer görevleri arasında, öğrenci yeteneklerini ve zorluklarını değerlendirmek, okullardaki öğrenci kayıtlarını kontrol etmek, personel ve öğrenci güvenliğini sağlamak, anti-doping kontrolleri ve hizmet kalitesi gibi diğer konuları içerir.

Bu düzenlemeden sonra ders denetim görevi okul müdürleri tarafından yürütülmektedir. yer alan "Öğretmen Değerlendirme Formu"nda (EK 3) denetçilerin ve okul müdürlerinin ders denetimlerinde dikkate almaları gereken hususlar belirtilmiştir.
Türkiye'deki şirketlerin ders denetimini, ilgili kurumun yetkilendirdiği bağımsız denetçiler tarafından yapılır.