Aylıksız İzin Hizmet Süresinden Sayılır Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Memur ücretsiz izin dönüşü yıllık izin kullanabilir mi? Yukarıdaki görüşten de anlaşılacağı üzere, memurun aylıksız izinde geçen süreleri hizmet süresinden sayılmamaktadır.
Hayır, ücretsiz izin süresi hizmet süresini etkilemez ve hizmet süresinden sayılmaz. Ancak, çalışanlar işe döndüğünde ücretsiz izin süresi için ücret alamazlar.

İşçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler de, kıdem süresinden sayılmamalıdır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz.
Hayır. İzinde hizmet puanı verilmez. İzinde bulunan personelin iş yükü üzerindeki yükünü hafifletmek amacıyla hizmet puanı kullanılmaz.

(6) 4688 sayılı Kanun kapsamında aylıksız izne ayrılan sendika yöneticilerinin aylıksız izinde geçen bu süreleri ile askerlikte geçirilen süreler hariç, aylıksız izinli olarak geçirilen süreler hizmet puanı hesabında dikkate alınmaz.
Hayır, ücretsiz izin süresi zorunlu hizmetten sayılmaz. Ancak, ücretsiz izin süresi ne kadar uzun olursa işverenin hizmet sözleşmesinin sona ermesi veya işçinin tazminat alması için fesih hakkı o kadar kuvvetleneceğinden, ücretsiz izin süresi dikkate alınarak fesih hakkının kullanılmasının makul olacağı belirtilmektedir.

Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Hayır, doğum nedeniyle ücretsiz izin hizmeti yoktur. Ancak, mevcut kanunlar kapsamında, doğuma bağlı özel durumlarda (çalışma, hastalık veya aile üyelerinin ölümü gibi) çalışanlar belirli ücretsiz izin haklarına sahip olabilir. Örneğin, Türkiye'de, çalışanların, doğum esnasında, annenin veya babanın hastalığına veya çocuğun ölümüne bağlı olarak 6 aylık izin hakkı vardır. Bu izin süresi, seçeneğe bağlı olarak en fazla 1 yıl arasında değişebilir.

Tüm bilgiler ile birlikte değerlendirdiğimizde aylıksız - ücretsiz doğum iznine ayrılan personelin hizmet süreleri sayılmaktadır.
Evet, ücretsiz izin son 120 gün koşulu yasalara ve mevzuata dayanılarak tüm çalışanlar için geçerlidir. Yasalar, çalışanların kendi zamanlarında, en az iki haftadır belirlenen aralıklarla ücretsiz izne sahip olmasını gerektirmektedir. Bu durum, ücretsiz izin son 120 gün koşulu etkileyebilir.

Nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.
Hayır. Emeklilik yasası gereği, herhangi bir çalışma süresi ve ya aylık ödeme şart aranmaktadır. Aylıksız izin emekliliğe sayılamaz. Ancak, belirli bir meslek grubu veya sınıfına mensup olanlar bazı durumlarda (yasalar ve anlaşmalarla belirlenen) genç yaştan itibaren alınan özel izinlerden dolayı emekliliğe hak kazanabilirler.

Aylıksız izin süreleri memuriyet hizmetinden sayılmaz. Aylıksız izin sürelerinin emeklilik yönünden borçlanılması durumunda emeklilik kıdeminden sayılması mümkündür.
Hayır, aylıksız izinlerde derece kademe ilerlemesi olmaz. Aylıksız izin sadece müsaitlik süresinin arkadaşı olarak kullanılır; yani personel ödenekli veya ekstra ücret almadan aylık görevini terk etme hakkına sahiptir. Bu, ilerleme için bağlayıcı bir şart değildir ve çoğu durumda bir personelin kişisel nedenlerden dolayı aylık izin almasında yeterli nedene dayalı bir ilerleme beklentisi de yoktur.

Kanunun ilgili hükümleri şu şekildedir:"8- 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."
Memur iki defa aylıksız izin alabilir.