Astsubay Özlük Hakları Nelerdir


Sponsorlu Bağlantılar

Subaylarla kıyaslayınca astsubayların durumunu, değerli arkadaşlar, ödenen tazminatlar, temsil tazminatı, görev tazminatı, makam tazminatı, kadrosuzluk tazminatı, komutanlık tazminatı, komutanlık kursu tazminatı, tümü subaylarda var, astsubaylarda yok.
Tazminat verilmesi, astsubaylara özel olarak herhangi bir kanun veya yönetmelik kapsamında öngörülmemiştir. Ancak, astsubaylar hakkında belirli bir tazminat ödenmesiyle ilgili bir dava açıldığı zaman, bireysel olarak alacakları tazminat hakkına değerlendirilmesi gerekebilir.

Bu cetvele baktığımızda, birinci derecedeki astsubaylar için 1.1.1994 den itibaren 3200, 1.1.1995 den itibaren 3600 ek göstergesi, 2 derecedeki astsubaylar için 1.1.1994 tarihinden itibaren 2600, 1.1.1995 ten itibaren 3000 ek göstergesi uygulanacağı belirtilmiştir.
2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından astsubaylara, birliklerde ve karakollarında görev yapan personellere verildiği belirtilen 3600 türündeki gösterge, 2015 yılının sonlarında verildi.

"I–Subayların ve astsubayların yükümlülüğü" başlıklı 112 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen onbeş yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.” hükmüne yer verilmektedir.
Astsubaylar, orduya bağlı personel olarak görev yaparlar ve bu nedenle istifalarına izin verilmez. Buna karşın, astsubayların askerlik hizmetinden erken çıkma hakkına sahiptirler. Ancak, çıkma hakkı sadece özel durumlarda ve resmi makamlar tarafından onaylanmadıkça kullanılamaz. Bu özel durumlar arasında; işe uygun olmama, yüksek öğrenim için mecburi olan öğrenim süresinin tamamlanması, istemli taşıma veya diğer zorunlu haller sayılabilir.

Astsubay subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi alanlarda da görev alırlar.
Astsubaylar, ordu içindeki yüksek seviyeli çalışmaları yerine getirmek ve yönetmek için kullanılan askerlerdir. Astsubayların görevleri arasında; askeri personel eğitimi, muhasebe, askeri teklif ve planlama, ticaret, logistik, mühendislik, askeri savunma, küçük taşıt düzenlemeleri, hava alanı/hava limanı işletimi, üslerin yönetimi, mobilizasyon ve sivil kriz yönetimi vardır. Astsubaylar genellikle savaş alanlarına görevlendirildiğinde savaşlara katılmadan bitirme işlerini yürütmelerini talep etmektedir. Kalite kontrolü faaliyetlerini de içerebilir.

Jandarma Genel Komutanlığı personelinin yüksekokul mezunu astsubaylar için ek göstergeleri hâlihazırda 3600'dür. Emniyet teşkilatı personelinin yüksekokul mezunu polis memurlarının ek göstergeleri ise hâlihazırda 2200'dür.
Hayır, askerde herkese aynı ek gösterge uygulanmaz. Askerlerin yüksekliğine ve atama durumlarına göre hizmetini yerine getirecekleri süre ve kademede farklı oranlarda ek gösterge uygulanır.

Rütbeli kesimin üçte ikisini astsubaylar oluşturuyor fakat lojman dağıtımında yüzde 55 subaylara tahsisat yapılıyor. Astsubaylar ancak “lojman puanları” yüksekse lojmana sahip olabiliyor.
Astsubaylara lojman verilmesi özel durumlar veya belli bir harcama sınırı olmaksızın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenmemektedir. Ancak, emekli olmuş askerlerin çocukları ve astsubaylar üçüncü dereceden yakınlarının ya da listede ismi olan sendika üyelerinin lojman talep etmesi durumunda, komutanlar tarafından desteklenebilmektedir.

Kanunu teklifinin 6'ncı maddesine göre bundan sonra yeni mezun olan astsubaylar dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden (9/2) göreve başlayacak, fakülte veya yüksek okul bitirenlere 2 kademe ilerlemesi verilecek. Derecelerin 3. Kademesinde bulunan astsubaylar ise bir üst derecenin birinci kademesine yükselecek.
Astsubay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde er olan veya bir üst basamak olan bir askeri rütbedir. Astsubaylar, Askerî Hizmet Yüksek Okulu bitirdikten sonra yüzbaşı veya piyade subaylarının bir adım öncesindeki ermerkeziyecisi veya subayı olarak sınıflandırılırlar.

Ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 ve emekli ikramesiye 247 bin 408 lira olan bir mühendisin yeni düzenlemeye göre, ek göstergesi 4200, emekli aylığı 6 bin 979 lira ve emekli ikramiyesi de 251 bin 646 lira olacak. Emekli aylığı 118 lira ve emekli ikramiyesi 4 bin 238 lira fark edecek.
Gösterge 4200, genellikle bir oran olarak kullanılan ve bazı özel amaçlar için başarı puanlarını temsil eden bir sayıdır. Bir öğrenci tarafından alınan bir sınavdaki başarı puanına sahip olmak için, 4200 veya daha yüksek bir puan ya da not alınması gerektiği anlamına gelir. Daha fazla özellikleri var.