Araçlarda 50 Ötv İndirimi


Sponsorlu Bağlantılar

Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Yüzde 50 engelli raporu ötv indirimiyle alınan araçlar için geçerli olan indirim miktarı, araçın fiyatına göre değişmektedir. Örneğin; 100 bin TL fiyat etiketi olan bir aracın ötv'si, engelli raporu indirimli olarak 50 bin TL olacaktır.

Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %10, KDV %18. Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen fakat matrahı 700 bin TL üstünde olan araçlarda; ÖTV %40, KDV %18. Motor gücü 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %50, KDV %18.
Yüzde 50 Ötv Dilimi, vergi kanununda açıklanan bir vergi dilimidir. Vergi diliminde, aranacak olan tüm ürün ve hizmetlerin alıcıya ödenecek kısmın yüzde 50'sini ödedikten sonra, alıcının daha fazla ödeme yapması gereken kısmı ÖTV olarak adlandırılır. ÖTV, satıcı tarafından toplanmaktadır ve alıcıya fatura kesilmeden önce satıcı hesabına yatırılmaktadır. Genellikle, mal ve hizmetlerin satış fiyatına yansıtıldığından, satın alınan her şeyin maliyeti ile satılmasında ödenmesi gereken ÖTV, alıcıtarafından mal ve hizmet sağlayıcıya ödenmektedir.

Hali hazırda motor silindir hacmi 1600 cm³'ü aşmayan araçlarda ÖTV matrahı 120 bin TL'yi geçmeyenlerde vergi yüzde 45, matrahı 120 bin ile 150 arasında olanlar yüzde 50, matrahı 150 bin TL'yi aşıp,175 bin TL'yi aşmayanlar 60, 175 bin TL'yi aşıp, 200 bin TL'yi geçmeyenler 70, farklı arabalarda yüzde 80 vergi kabul ...
Ötv indirimi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimidir. Yüzde 50 ÖTV indirimi, ürünler için tahsil edilen ÖTV oranının yüzde 50 oranında azaltılması anlamına gelir. Bu, yüzde 50 daha az ÖTV ödemesine neden olacaktır. Örneğin, eğer bir ürün için tahsil edilen ÖTV oranı %18 ise, bu ÖTV indirimiyle %9'a düşmüş olur.

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor.
%40 ÖTV indirimi, engelli raporu olmasına bağlı olarak değişmektedir. Engelli raporu durumuna göre indirim %0’dan %100’e kadar değişebilmektedir.

Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Özürlü raporlu araç alma konusunda mevzuat çerçevesinde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Dolayısıyla yüzde 51 özürlü raporu olanlar da diledikleri araçları satın alabilirler. Ancak, bu kişiler araç kullanma sırasında daha fazla özenli olmaları gerektiğini unutmamalıdırlar. Ayrıca, görevli makamlar tarafından belirlenen uygunluk kriterlerini de tam olarak karşılamaları gerekiyor.

Evde bakım aylığı Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ve üzerinde engel oranı olup engelli sağlık kurulu raporunda “Ağır Engelli” ibaresi bulunan ve başka bir birey olmadan kendi bakımını üstlenemeyecek engelliler için engellinin bakımını üstlenen kişilere nakit olarak verilen bir destektir. .
Engelli Raporu, engelli bireylerin üzerindeki zorluklara karşı haklarını kullanmalarını sağlamak için bir belgedir. Yüzde 50 Engelli Raporu, sağlık durumu yüzde 50 oranında engel olan bireylerin üzerindeki engellere karşı haklarını kullanmalarını sağlayan ve haklarını korumalarını sağlayan bir belgedir. Bu rapor, belirli sosyal yardımlardan faydalanma, çeşitli kapıları açma ve çeşitli indirimlerden yararlanma hakkının sahibi olmak için gereklidir. Ayrıca, bu rapor engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaşmasına da yardımcı olur.

Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, 1600 cc altında motor hacmine sahip ve vergi öncesi 100 bin lira fatura değeri olan bir araç söz konusu olduğunda (100.000 X %50 ÖTV) + %18 KDV şeklinde hesap yapılacak ve sonuç olarak 177 bin liralık satış tutarına ulaşılacaktır.
Otomobiller için uygulanmakta olan ÖTV oranı, alınan araç modeline göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, 100 bin liralık bir aracın ÖTV'sini belirtmek için daha fazla ayrıntıya ihtiyacınız olacaktır.

Engelli sürücü belgesi bulunan kişi ise her türlü engelli aracını ehliyeti olduğu için kullanabilir. %40 engelli oranın bulunan aracı ise sadece engel durumuna göre sahip olan ehliyet ile kullanabilir.
Engelli raporu ile alınan araclar, özürlü olan veya engellilik statüsünde olan kişiler tarafından kullanılabilir. Engelli aracının kullanımında araca binen kişinin arabanın arkasında tekerlekli sandalye kullanması koşulu aranır. Aynı şekilde aracın yolcu taşıma amacıyla kullanımı da genellikle yasaklanmıştır.