8. Sınıf Teknoloji Tasarım Not Çizelgesi


Sponsorlu Bağlantılar

Teknoloji ve Tasarım dersinde nasıl not verilir? Birinci dönemde 4 adet not verilecektir. 2 tanesi sınav yerine yazılacak. Burada dersimizde isteyen yazılı sınav, test ya da dereceli puanlama anahtarı kullanılarak etkinlik süreci değerlendirilecektir.
Teknoloji Tasarım bölümünde not girmeniz için öncelikle lisans programına kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Lisans programında tüm derslerin not ortalamaları otomatik olarak hesaplanacak ve bu not ortalamasına göre bir diploma da alınabilecektir.

Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir. Şeklin hacmi yoktur, biçimin hacmi vardır. Form; çizgi, renk ve ışıktan oluşmuş yüzeydir.
Teknoloji tasarım formu, bir tasarım projesinin başında yer verilen ve tasarım planı oluşturmak için kullanılan temel yöntemdir. Form, proje ekibinin her üyesinin projenin nerede olduğunu, nereye gideceğini ve bunun nasıl gerçekleşeceğini anlamasını sağlar. Ayrıca, tasarım projenin her aşamasındaki hedefleri, beklentileri ve sorumlulukları belirler. Proje ekibi, formu doldurarak tasarım projesi sürecini organize edebilir ve ortak bir hedefe doğru ilerleyebilir. Bir teknoloji tasarım formu, teknik özellikler, testler, güvenlik, finansal maliyetler, karşılaşılan sorunlar ve sahip olunacak özellikler hakkında gerekli bilgileri de aktarabilir.

Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretim Programı öğrenme alanı yaklaşımına göre oluşturulmuştur. Bu öğrenme alanları “Teknoloji ve Tasarımın Temelleri”, “Tasarım Süreci ve Tanıtım”, “Yapılı Çevre ve Ürün”, “İhtiyaçlar ve Yenilikçilik” ile “Tasarım ve Teknolojik Çözüm” olarak belirlenmiştir.
Teknoloji ve tasarım dersinde, öğrencilerin birbirleriyle işbirliği yaparak problemleri çözme becerilerini kazanmaya çalışılır. Öğrenciler dersin içeriği kapsamında mühendislik konuları, uygulamalı projeler, ev ödevleri, yazılı sınavlar vb. gibi farklı aktivitelere katılırlar. Dersin içeriği, teknolojiyi anlamaya, üreten ve tasarlayan bir birey olma becerisine sahip olmaya odaklanır. Öğrenciler arasındaki potansiyel işbirliği projelerinde kullanabilecekleri birçok teknolojik araçlar sunulur. Branda ve tasarımın nasıl etkilileştirilebileceği hakkında dersler verilir.3D şekiller, robotlar, peyzaj tasarımları, animasyon ve oyun tasarımı gibi konular da işlenebilir. Bunun yanı sıra, tasarım derslerinde öğrencilerin güçlü bir özgüven ve kendine güven duygusu geliştirmeye yardımcı olabilecek birçok strateji sunulabilir. Öğrenciler, öz itibarı, otantiklik, dışa dönüklük, negatif düşünceleri ele alma ve sorun çözme becerilerini geliştirmek için teknikleri öğrenerek, duygu ve kişisel ifade yeteneklerinin arttırılmasına yardımcı olur.

Tasarım, bir planın ya da nesnenin, inşa sürecindeki mimari ve mühendislik çizimlerinin meydana getirilmesine denir. Hem fiil hem isim olarak kullanılan “tasarlamak” yeni bir ürün ya da obje için plan yaratma ve geliştirme sürecini tanımlar.
Tasarım, bir ürün veya hizmetin uygulanması için gereken planlamayı ve düşünceleri ifade eder. Buna uygun olarak, tasarım 7. sınıf için, okulda öğrencilerin alacakları öğretimin planlanmasını ve düzenlenmesini içerir. Örneğin, öğrencilerin öğrenecekleri konuların zamana göre düzenlenmesi, öğrencilerin derslerde ne öğreneceklerinin belirlenmesi, öğretim metodolojisi ve kaynakların seçilmesi gibi konuların göz önünde bulundurulması gerekir. Bu tür planlama ve düzenleme işlemleri, öğrencilerin okula başarı ile hazırlanmalarını sağlamak için büyük öneme sahiptir.

Yeni programda ölçme ve değerlendirme sistemini aşağıdaki tablo özetlemektedir. Aşağıda belirtilen belgeler çerçevesinde Teknoloji ve Tasarım Dersi Proje Tabanlı bir ders olduğundan Proje ve Performans ödevi verilmemektedir.
Hayır, teknoloji tasarım proje ödevi çoğu üniversiteler tarafından verilmez. Öğrencilerin bu tarz proje ödevlerini kendileri bulmaları ve başarmaları gerekir. Teknoloji tasarım ödevi için, öğrencinin onu geliştirebileceği bir projeyi bulması ve hayata geçirmesi gerekir. Öğrenciler bu tür projeleri çoğu zaman bir lise projesinden ilham alarak başlatabilir.

Ölçme ve değerlendirme uygulamaları öğretmen ve öğrencilerin aktif katılımıyla gerçekleştirilir.” ibaresi sonucunda teknoloji ve tasarım dersinde yazılı veya test sınav yapılması veya yapılmaması öğretmenin inisiyatifine bırakılmıştır. Ancak ölçme ve değerlendirme için bir süreç zorunlu tutulmuştur.
Bu ikisi arasında bir fark bulunmamaktadır. İkisi de proje veya sınav olarak sunulabilir. Teknoloji ve tasarım projesi, bir ürünün tasarlanması veya yaratılmasını sağlamak için tasarlanan bir sürece odaklanan bir proje olabilir. Teknoloji ve tasarım sınavı ise, belirli teknolojik alanlarda bilgi ve kavrayışın iyi bir şekilde ölçmeye yönelik bir test olarak sunulur.

En temel tasarım ilkelerine bakacak olursak bunların; Bütünlük, Farklılık, Vurgu, Denge, Alan, Zıtlık, Ritim ve Oran olduğunu görürüz.
1. Kullanılabilirlik: Kullanımı kolay, basit ve anlaşılır olmalıdır. 2. Uyumluluk: Kullanıcının ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. 3. Güvenlik: Verilerin güvenliği her zaman ön planda olmalıdır. 4. Akıllıca tasarımlar: Tasarımların verimli, karlı ve etkili olmasına dikkat edilmelidir. 5. Çevreye duyarlılık: Tasarımlar çevreye dikkat ederek yapılmalıdır.

Temel tasarım ilkeleri nelerdir? İlkeler göz önünde bulundurularak yapılan tasarım, kompozisyonun bütününde, ilkelerden bağımsız bir eser olarak ortaya çıkar. Temel tasarım ilkeleri “denge, birlik, hiyerarşi, oran-orantı, uygunluk, kontrast, baskınlık” olarak bilinmektedir.
1. Kullanılabilirlik: Kullanıcıların istedikleri içeriğe veya fonksiyonlara düzgün, kolay ve hızlı bir şekilde erişmesini sağlamak için iyi tasarlanmış, kullanılabilir arayüzler oluşturmak. 2. Güvenilirlik: Kullanıcıların güvenerek kullanabileceği, sağlıklı ve güvenilir özellikler sunan mükemmel tasarımlar oluşturmak. 3. Fonksiyonel Çıkarlar: Tasarımların dokunmatik arayüzlerle pratik fonksiyonellik sunmasını ve hayal gücünü kullanarak kullanıcı arayüzlerini inovatif olmasını sağlamak.