657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’Nda Öğretmenlerin


Sponsorlu Bağlantılar

1997 yılında 657 sayılı DMK'ya eklenen “Devlet memurları, Anayasa'da ve özel kanununda belirtilen hükümler uyarınca sendikalar ve üst kuruluşlar kurabilir ve bunlara üye olabilirler.” hükmüyle öğretmenler sendika kurma ve kurulmuş sendikalara üye olma hakkına sahiptir.
Hayır, öğretmen 657'ye tabi değil.

Kadrolu öğretmenler, emekli sandığına bağlı iken sözleşmeli öğretmenler, SGK'ya tabidir. Kadrolu öğretmenlerin düğün, ölüm vb. izinleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre verilirken sözleşmeli öğretmenler iş kanununa göre izin kullanır.
Tabi olanlara tabi oluşları için "tabiyet" denir. Tabiyet kavramı diğer kavramlara göre çok geniş bir kapsam arz eder ve tabi olunan kişi veya kurum hakkında belli koşullara tabi olunmasını ifade eder. Tabi olanlar arasında; devletler, hükümetler, şirketler, birlikler, gruplar, vakıflar ve özel şahıslar bulunmaktadır.

Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır.
Öğretmenler: 1. Öğrencilerin notlarını sahtekarlıkla değiştiremez. 2. Ders dışında öğrencilere ekonomik kazanç sağlayamaz. 3. Ders konularının dışındaki konularda kesin bir fikir yürütemez. 4. Sınıf içinde şiddete müsaade etemez. 5. Öğrencinin gelişimini etkileyebilecek herhangi bir araştırma veya test yapamaz. 6. Öğrenciler üzerinde haksız rekabet oluşturamaz. 7. Öğrenciye ya da diğer öğretmenlere aşağılama yapamaz.

BütOn memur ve ögretmenler, görevlerini yerine getirirken, dil, ırk, cinsiyet, si- yasi dUşUnce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayrım yapamazlar (DMK. Madde: 7).
1. Öğretmenler, eğitim programlarını uygulamaya koymak ve öğrencilerin akademik gelişimini takip etmek için sorumludur. 2. Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme süreçlerini desteklemek ve geliştirmek için gerekli stratejileri belirlemelidir. 3. Öğrencilere pozitif bir öğrenme ortamı sağlamak ve onların becerilerini ve yeteneklerini keşfetmek için yaratıcılıkla yaklaşmalıdır. 4. Öğretmenler, öğrencilere yönelik karşılıklı saygı ve ilgiyi desteklemelidir. 5. Öğrencilere gerekli destek ve ilgiyi vermek için disiplin kurallarını kararlı bir şekilde uygulamalıdır. 6. Öğretmenler, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için eğitimsel programlar ve stratejiler teşvik etmelidir. 7. Öğretmenler, öğrencilerin mesleki, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimini takip etmeli ve desteklemelidir. 8. Öğretmen, öğrenciler arasındaki iletişimin kalitesini artırmak, tartışmaları ortaya koymak ve çatışmaların önlenmesine yardımcı olmak için ortak problem çözme stratejileri geliştirmelidir.

Sınıf içi ve dışındaki öğrencilerin güvenliği ve gözetimi için gereken şartlara uymak, Öğrencileri yaratıcı düşünce ve disiplinler arası öğrenme deneyimlerine katmak, Öğrencilerin öz denetimini, öz disiplini ve başkalarına karşı sorumluluğunu geliştirmek, Öğrencilerin ilerleme ve gelişim kayıtlarını tutmak.
Öğretmenler 5393 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve 4208 Sayılı Öğretmenlik Kanunu gibi öğretimle ilgili kanun ve mevzuatlara tabidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36-C/5 maddesine göre özel okullarda "öğretmenlik" veya "yöneticilik" yaptıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığına kadrolu öğretmen olarak atananların özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilebilmektedir.
Hayır, öğretmen bir memur değildir. Öğretmenler eğitim sektöründe kamuya çalışanlar arasında yer alan meslek gruplarındandır.

Memurlar devlet kurumlarında sürekli işlerde çalışan kişilerdir. Polisler, doktorlar, öğretmenler bu grupta yer almaktadır.
Olmak, bir durumu ya da konumu ifade eden bir fiil olarak kullanılır. Anlamı “olmak, var olmak, mevcut olmak, gerçekleşmek” gibi şeylerdir. Örneğin, “ben orada olacağım” cümlesi olmak fiilini içerir. Yani, o oradaki benim olacak. Olmak, bazen başka bir fiil ile birlikte kullanıldığında kendisinin bir komplemanı (tamamlayıcısı) olabilir. Örneğin, “güzel olmak isterdim” cümlesinde, “olmak” fiilinin tamamlayıcısı olarak “isterdim” ifadesidir.

yükseköğretim üst kuruluşlarında ve yükseköğretim kurumlarında 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olarak çalışan personel. "657 sayili devlet memurlari kanunu"na tabidirler. genel hukuki tanımı ise; "kamu hizsmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri yapmak üzere atanmış olan kişilerdir."dir.
Memur, resmî görev veya işin bir üyesi olarak, hükümet kurumunda çalışan kimselerin genel adıdır. Memurlardan bazıları hükümete muhasebecilik, yargılamacılık, uygulamacılık ve yayımcılık gibi daha yüksek seviyeli işler yaparken, diğerleri baskıcılar, arşiv çalışanları, hizmetçiler veya idari asistanlar gibi daha düşük seviye işlerde çalışmaktadır.