600 Ek Gösterge Emekli Maaşa Ne Kadar Yansır


Sponsorlu Bağlantılar

Ek göstergesi 600 puan artan memurun maaşı 190 TL zamlanacak. 2200'den 3600'e çıkanların maaşlarındaki artış ise 100 TL seviyesinde olacak.
Gösterge emekli maaşlarında ne kadar yansıyacağına ilişkin bir yasal çerçeve bulunmamaktadır. Asgari ücretin, 1 Ocak 2021 itibarıyla 2.488 TL'den 3.000 TL'ye çıkarılmasının emekli maaşlarına olan etkisi, bu maaşların aylık artış oranının ne olacağına bağlıdır. Dolayısıyla, bu oranın tespiti için Genel Hizmet Kararnameyi (GHK) güncellemesi gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ek göstergesi 3000, emekli aylığı 5 bin 727 lira ve emekli ikramiyesi 202 bin 909 lira olan bir polisin yeni düzenlemeye göre ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 lira ve emekli ikramiyesi de 247 bin 408 liraya çıkacak. Emekli aylığı bin 234 ve emekli ikramiyesi de 44 bin 499 lira fark edecek.
Normal emeklilere özel göstergelerden yararlanma hakları yoktur. Ancak, Ek Gösterge'ye sahip olanlar da maaşlarında bir artış görecektir.

3600 ek gösterge için yasal düzenleme 2022 yılının temmuz ayında yapılmış ve uygulama için de 15 Ocak 2023 tarihi verilmişti. Buna göre; 3600 ek gösterge yasası 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek ve tüm kamu personeli ve emeklilerinin ek göstergeleri artacak.
Emeklilik maaşınız, emekli aylığınıza ek gösterge çerçevesinde belirlenmektedir. Emekli aylığınıza ek gösterge üzerinden hesaplanan miktar, departmanınız ve kademe sırası ile belirlenir. Eğer sahip olduğunuz unvan ve kademe sırası arasında ek gösterge ödemesi yapılıyorsa, emekli aylığınıza ek olarak bu ödeme yapılmaktadır.

Ek göstergenin yasalaşmasıyla birlikte emekli memur ikramiyelerinde artış yaşanacak. Emekli olmuş olan memur 2023 yılında ilave ikramiye alma hakkı kazanacak. Peki, 2023 emekli memur ikramiyesi ne kadar olacak, kimler yararlanacak? Ek gösterge düzenlemesi, 2022 yılı içinde emekli olanların ikramiye tutarını artıracak.
Kısmi emeklilerin maaş tutarı, kendi sosyal güvenlik maaşlarının yüzdesine bağlı olarak değişmektedir. Kısmi emekliler her ay yalnızca çalıştıkları süre içinde alacakları maaşın yüzde seksenini alırlar. Bu miktar, ödemelerin yapıldığı her ay için belirli bir lokma tutarından az sayılabilecek miktarları da içerebilir. Genel olarak, kısmi emeklilerin aylık maaşları, emekliliklerinin uzunluğuna ve ne kadar önce çalıştıklarına göre değişebilir.

Bu uygulama, emeklilikte prim ödeme gün sayısı koşulunu yerine getiremeyen, yaşı ilerleyen kişiler için normal emeklilikten daha az primle emeklilik imkânı sunuyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 lira alacak.
2020 yılında emeklilere ek gösterge nisan ayı itibariyle verilecektir.

Emekli Sandığı kapsamındaki emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan aylık farkı ile 15 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan ek gösterge fark tutarları 27 Ocak 2023 Cuma günü ödenecek.
Emeklilik ikramiyesi, bir devlet memuruna emeklilik öncesinde ödenen bir para miktarıdır. Devlet memuru her aylık maaşı için belirli bir oranda emeklilik ikramiyesi alır. Bu miktar, kişinin kesintisi olarak hesaplanan emekli maaşının yüzde otuzundan daha az olabilir. Yıllık emeklilik ikramiyesi, kişinin 31 Aralık 2019 itibarıyla Türkiye'de bankalarda mevcut toplam net servetini değerlendirerek belirlenmektedir. Devlet memurlarında, yıllık emekli ikramiyesi herhangi bir tutanak veya ‘emeklilik sözleşmesi’ imzalanmasına gerek olmaksızın, emekliliği hâlinden faydalanmak için alınır. Her bir bağlantı sahibi ayrıca, toplam net servetinin hesaplanmasının tamamlanmasından itibaren üç yıl içinde, toplam net servetinin en az yüzde yetmiş beşini koruyacak, bununla birlikte eksik olan miktarı da oluşturacak bir emeklilik tasarrufu planı oluşturmalıdır. Yıllık emekli ikramiyesi miktarı kişiye özel olarak belirlenir ve her bir kişinin durumuna göre değişebilir. Ancak, genelde üç yıllık emeklilik tasarrufu planının toplam net serveti 24,757 TL'yi geçmemesi halinde, yıllık emekli ikramiyesi, 3,719 TL'den başlamaktadır.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa göre emekliye ek gösterge verilmesinin durumu şu anda tasnif edilmemiştir. Ancak, genel olarak emeklilerin maaşlarını arttırmaya yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşlarında, kamuya ait veya sözleşmeli çalışmada bulunan emekli personele ek geçim desteği sağlanabilir. Bunun için gerekli kararı alan “Kamu Personeli Denetleme ve İdare Kurulu” tarafından onaylanması gerekmektedir.