6. Dönem Toplu Sözleşme Maddeleri


Sponsorlu Bağlantılar

2 Ağustos 2021 tarihnde başlayan ve 2022-2023 yıllarını kapsayacak olan 6. Dönem Toplu Sözleşme; genel ve hizmet kolu toplu sözleşme görüşmeleri olarak, Memur-Sen ve Bağlı Sendikalarıyla Kamu İşveren Heyeti arasında yürütlen müzakereler neticesinde varılan mutabakat sonucunda 23 Ağustos 2021 tarihinde imzalanmıştır.
6 Dönem Toplu Sözleşme, Türkiye'de çalışan işçilerin ve işverenlerin, özellikle de toplu iş sözleşmeleri konularında hükümet aracılığıyla aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla imzaladıkları sözleşmedir. Toplu sözleşmenin temel amacı, işçilerin haklarını ve haklarının korunmasını güvence altına almaktır. Toplu sözleşme, yanlışlıklar olmaksızın çalışma koşullarını belirleyen tarafların mevcut bütün haklarını ve sorumluluklarını belirlemektedir. Sözleşme, çalışanların ve işverenlerin üzerinde uzlaştıkları minimum ve maksimum ücret ve diğer tüm çalışma koşullarını kapsar. İşçilere, çalışma saatleri, çalışma süresi, ücret, yurtdışı gezileri, izne hak eden haller, ücretli veya ücretsiz izinler, ücretli raporlar, ücret ve primler, mesai ücretleri, eşit ücret, kadınlara özel ayrıcalıklar ve benzeri haklar tanımlanmıştır. Toplu sözleşmeyi, iki tarafın bir araya gelip, karşılıklı anlaşma imzalamaları ile hükümetin onaylamasıyle bitirir.

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Toplu sözleşme önümüzdeki yılın ilkbahar döneminde imzalanması planlanmaktadır.

Toplu sözleşmeler kanunla önceden belirlenen kamu görevlilerinin maaş ve sosyal haklarını taraflarca belirleyen sözleşmelerdir. sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurabilir.
Toplu sözleşme maddesi, işçi veya işverenin arasında yapılan bir toplu sözleşmede karşılıklı olarak kabul edilmiş ve yazılı olarak yazılmış olan tüm şartların bildirildiği bir bölümdür. Toplu sözleşme maddeleri genellikle konuları hakkında daha özel şartları belirtmek için kullanılır ve çalışan hakları, ücretler, çalışma koşulları, ücretsiz izinler, işgüvenliği, lisanslamalar ve haftalık çalışma saatleri gibi konuları kapsamaktadır.

İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Türkiye İşçi Sendikalarının (Türk-İş) tarafından 1991 yılında kurulan Sendika İkramiyesi, her yıl Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunca belirlenen miktarda ödenen, sendikalara üyelerinin ikramiyesi olarak düzenlenir. Sendika İkramiyesi, yaklaşık 3,5 milyon işçinin bireyi ve sendika üyelerinin sendikalarından alacakları bir ikramiye olarak düzenlenir.

Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
2020 yılı için Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Türkiye Sendikaları İkramiyesi ne zaman alınacak, belirlenmemiştir. Ancak, 2020 yılı tarihinden itibaren her yıl ödenecek olan miktar, kurum tarafından açıklandı. Ücretli çalışanlar, ücretlerinin yüzde 6'sına kadar olan sendika üyelik ikramiyelerinin alabilmek için, nöbet tutmak ve sendikaya tahsil edilme görevini yerine getirmek zorundadır.

Buna göre, aylıklardan kesilerek ilgili sendikalara ödenmesi gereken sendika aidatları da ayın 15'inde tahakkuk edeceğinden, aidatlar, ayın 15'i tatile rastlasa dahi bu tarihten itibaren beş gün içinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılacaktır.
Sendika aidatı her ay ödenir.

Memur zammı ilk olarak yüzde 25 olarak açıklandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan memur maaşlarına yüzde 5 ek zam yapıldığını duyurdu. Buna göre 2023 memur zammı yüzde 30 olarak belirlendi.
Muhasebeci memurları için gelecek yıllarda alınacak maaşlar henüz belli değildir. Çalışanların maaşları her yıl ilgili mevzuatın gereklerine göre belirlenmektedir. Memura zamlı maaş alma şansı olacaktır ancak ne kadar zam alınacağı belirlenmeden önce bilinemez.

Erdoğan son açıklamasında rakamı yüzde 30'a çıkardı. Böylece memur ve memur emeklileri 13,52, SSK ve Bağ-Kur emeklileri 14,60 puan ek zam alacak.
Memurluk sınavlarının 2023'te yapılması planlanmıştır; ancak mevcut koşullar hâlihazırda belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, memurluk sınavlarının 2023'te gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, henüz kesin olarak bilinmemektedir.