6 Ay Ücretsiz Doğum İzni Dilekçesi Ne Zaman Verilir


Sponsorlu Bağlantılar

İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.
Doğum sonrası 6 ay ücretli izin, çalışanların doğum yapmış bir eşlerinin doğum sonrası bakım ve desteğinden faydalanmaları için verilir. İzin 6 ay içinde kullanılabilir ve herhangi bir zaman aralığına sahip olmadığı için, isteğe bağlı olarak dilimlenme yapılabilir. İzin, eşin ve çocuğun cinsiyetine bağlı olarak çalışanlar tarafından her biri için 1 ya da 2 ay olarak alınabilir.

Yine istek halinde, kadın işçiye doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren 6 aylık ücretsiz izin verilir. Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.
6 ay ücretsiz izin alabilmeniz için, doğumu takip eden 3 ay içerisinde bir doktor veya nüfus müdürlüğü tarafından verilen doğum belgesini ve Sağlık Sigortaları Kanununa göre işvereninize verilen bir ücret ödeme belgesini (AİLE İŞLETME SORUMLULUĞU - Ödeme Bildirgesi (Form-14)) sunmanız gerekmektedir. Bununla birlikte, bu ücret ödeme belgesinin ayrıca, doğumu takip eden 3 ay içerisinde aracınıza alacak olan destek hizmetlerinden hangisi olduğunun belirtildiği bir aile destek sözleşmesi ile birlikte sunulması gerekir. İzin başlangıcı gecikmeyecek şekilde düzenlenmiş olmalıdır.

Ücretsiz İzin:Doğumdan sonra istirahat süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde çalışanın ücretsiz izin hakkı vardır. Bu izni kullanmadan en az 1 ay önce işverene yazılı bildirimde bulunmak gerekir. Çalışan doğum raporu bitiminden sonra tekrar çalışmaya başlayıp, henüz 6 ay geçmemişse ücretsiz iznini talep edebilir.
Hamilelikte ücretsiz izin, genellikle doktor tarafından verilen rapora dayanarak 8 hafta öncesinden başlamaktadır. Ancak, bu süre yetkililer tarafından değiştirilebilir. Örneğin; polikliniklerden alınan raporlara göre 8 haftalık ücretsiz izin süresi 6 haftaya düşebilir.

4587 sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesinde durum şöyle özetleniyor: “İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.
Ücretsiz izin almak için öncelikle, en yakın iş yerinize başvuruda bulunmalısınız. İşvereninizden mevcut izin politikası hakkında detaylar isteyebilirsiniz. Yerel kanunlar ve hükümet yetkilileri, ücretsiz izin taleplerinde size yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, özel durumlar göstermeniz, çalışma arkadaşlarının desteğini sağlamanız veya bir iş arkadaşı tarafından imzalanmış bir dilekçe sunmanız gerekebilir.

Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.
Doğum izni konusunda ülkenin kanunlarına bağlı olarak değişim gösterebilir. Örneğin, Türkiye'de çalışanlar, doğum izninden yararlanmak için bir hakka sahiptir ve ödenmemiş, tam 6 hafta süren bir iznin alınması gerekmektedir. Birçok ülkede, özellikle AB ülkelerinde, aileler doğum sonrası ödenecek kıdem tazminatı gibi özel hakların da sahibidir. Bu haklardan otomatik olarak yararlanacaklar anlamına gelmez; ancak bu tip özel haklar, ücretsiz doğum iznine dahil olabilir.

4857 Sayılı Yasa'nın 74/5 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunludur.
Ücretsiz izin, çalışanın büyük ya da küçük işverenleri tarafından ödenen ücretli izin olarak adlandırılır. Ücretsiz izin normal olarak sabah erken saatlerde verilir ve gün sonunda biter. Birçok şirket, çalışanlarına haftada bir veya iki günlük ücretsiz izin vermektedir. İşverenin, çalışanının doğum günleri, yıldönümleri ve diğer özel tatiller gibi özel durumlarda daha uzun süreli ücretsiz izinler vermesi mümkündür.

Kamuda çalışan memura yıllık izinde baz alınan süreler ile hizmet yılında beş yılını tamamlamış olması ve talep etmesi halinde memuriyeti süresince ve iki defa olarak kullanılmak üzere toplamda bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Ücretsiz izin talepleri, yaklaşık olarak 2 iş günü içinde sonuçlanır. Bu süre zarfında, ücretsiz izin talebinin talep edildiği şirkete ait yetkilendirilmiş personel tarafından kontrol edilecektir. Ancak, talebin büyüklüğüne ve çeşidine bağlı olarak bu süre uzar veya kısalabilir.

Eğer ücretsiz izni işveren tarafından teklif edilmişse, işverenin ücretsiz izin teklifini işçiye yazılı olarak beyan etmesi gerekmektedir. İşçi de bu beyanı 6 iş günü içinde yazılı olarak cevaplamalı.
Doğumdan sonra çalışan bir işçiye 14 günlük ücretsiz izin hakkı verilir. Ayrıca, işçi 18 haftalık medical süre dahil olmak üzere toplamda 24 hafta ücretsiz izin alabilir.