5 Yılını Dolduran Memura Ücretsiz İzin Dilekçesi


Sponsorlu Bağlantılar

E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
1- Memurlar resmi tatiller dışında üç günden az, mazeretli ücretsiz izin alabilirler. 2- Memurluklarının süresi tamamlanmış olan memurlar, mazeret ayrılmadan görevlerinin sona ermesinden önce ücretsiz izin alabilirler. 3- Ücretsiz izin alma hakkına sahip olan ailevi durumlar, eğitim durumları, toplu taşıma kullanımı, doğal afetler, hastalık veya yaralanmalar gibi nedenlerden dolayı mevcut iş arkadaşları tarafından onaylanır. 4- Memurlar, ücretsiz izin almak için haftanın altı gününde zorunlu hizmet durumlarında yetkili makamların onayına başvurabilirler.

2- Anılan madde hükmü üzerine aylıksız izin almış ve izni belirli bir süresinde kesmiş olan Devlet memuru daha sonra yeniden iki defayı ve 1 yılı geçmemek üzere yeniden aylıksız izin talebinde bulunabilir ve idarede uygun görmesi halinde aylıksız izin kullanabilir.
Hayır. Ücretsiz izin alan memurlar, belirtilen süre içinde dönmeleri gerekmektedir. Ücretsiz izinli memurlar, istedikleri zaman dönmek üzere bir giriş başvurusu yapmak durumunda değildir. Eğer memur, belirtilen sürede dönmezse, sözleşmesi kesilebilir veya geçerli nedenlerden dolayı uygun bir güvenlik önlemi alınabilir.

Kamuda çalışan memura yıllık izinde baz alınan süreler ile hizmet yılında beş yılını tamamlamış olması ve talep etmesi halinde memuriyeti süresince ve iki defa olarak kullanılmak üzere toplamda bir yıla kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Ücretsiz izin süresi, bir işveren tarafından belirlenir. Çoğu durumda, en az bir hafta ve en fazla üç ay arasında değişmektedir. Ancak, daha uzun ücretsiz izin süreleri de mevcuttur; örneğin, bazı politikalar, bir yıllık ücretsiz izin süresini öngörmektedir.

Devlet Memurlarının İzin süreleri657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
30 gün yıllık izin hakkı, genellikle aylık olarak tüm çalışanlara verilen standart bir izin sağlamak için kurumsal politikalar tarafından belirlenir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve çeşitli mevzuatlar, çalışanların, ücretli izin haklarına erişimde eşit haklara sahip olmasını sağlar. Genellikle, öncelikli olarak yıllık izinler belirli sayıda günü geçmesine rağmen, bu özel durumlarda değişebilir. Bu, çalışanların kendileriyle ilgili işlerini halledebilmeleri, hastalandıktan sonra iyileşebilmeleri ve ailelerini ziyaret edebilmeleri için standart bir haktır.

5 yılını dolduran memur isterse 1 ay ücretsiz izin alabilir. Fakat bu durumda, 12 aya kadar olan yıllık iznini alabileceği sadece bir dönemi daha olduğunu unutmamalıdır.
Herhangi bir ücretsiz izin almak için, kişinin tam zamanlı bir çalışan olması gerekmektedir. Öyleyse, eğer tam zamanlı bir çalışan değilseniz, ücretsiz olarak hiçbir ay izin alamazsınız. Ancak, tam gün çalışıyorsanız, yasalar her çalışan için en az 1 haftalık ücretsiz izin hakkı getirir. Yani, teorik olarak en az 1 ay ücretsiz izin alabilirsiniz.

108. maddenin değiştirilen 3. fıkrasında yer alan hükme göre, doğum yapan memurlara istekleri halinde 104'üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir. Bu iznin verilmesi takdire bağlı olmayıp, istek halinde iznin verilmesi zorunludur.
Evet, ücretsiz izin idarenin takdirinde olabilir. Bazı durumlarda, ücretsiz izin istenebilir ve idare tarafından verilebilir. Bunun için çalışanın, çalıştığı şirketin veya çalışma koşullarının belirli koşullarını yerine getirmesi gerekebilir. Örneğin, çalışanın belirli bir süre boyunca işi bırakmadan çalışması ya da belli bir miktarda iş günü hakkında karar verebilecek bir karar aldırtması gerekebilir. Idare, bunu isteyen çalışanların taleplerini değerlendirerek keyfi olarak ücretsiz izin vermeyi de seçebilir.

Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Ücretsiz izin emeklilik yaşını doğrudan etkilemez; ancak ücretsiz olarak alınan izinler, bir kişi tarafından toplam çalışma yıllarına katılmayı geciktirebilir ve böylece emeklilik yaşını da geciktirebilir. Ücretsiz izin, bir kişinin toplam çalışma süresinin iki parametreye tabi olmasını sağlar: zorunlu görev süresi ve ücretsiz izin süresi. Zorunlu görev süresi, özel hizmete katılmanın sona ermesine kadar alınan toplam haftalık çalışma süresine denir. Ücretsiz izin süresi, toplam çalışma süresinin ücretsiz olarak alınan haftalık çalışma süresine denir. Ücretsiz izin, özel hizmete katılmadan önce alınan çalışma süresini toplam çalışma süresinin dahil edilmesi gereken bir parçası haline getirir.

Memur ücretsiz izin dönüşü yıllık izin kullanabilir mi? Yukarıdaki görüşten de anlaşılacağı üzere, memurun aylıksız izinde geçen süreleri hizmet süresinden sayılmamaktadır.
Hayır, ücretsiz izin memuriyetten sayılmaz. Ücretsiz izin emeklilik fonu veya emekli aylıklarının yıllık tahsisi için yapılan fon kesintisi sonucu çalışanların emeklilik maaşlarının ödenmesinde kullanılan bir kaynaktır.