4. Sınıf Seçmeli Ders Seçimi


Sponsorlu Bağlantılar

4) Seçmeli dersler öğrencinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.
Sınıf seçmeli dersler her öğrencinin kendi ilgi alanına göre seçebileceği ve öğrenmeyi kendisine özgün kılan bir ders türüdür. Öncelikle öğrenci, sınıf seçmeli derslerde ne istediğini belirlemelidir. Bunun için kullanabileceği kaynaklar arasında, okul programındaki seçenekleri inceleyerek hangi dersin ona daha uygun olduğunu anlamaya çalışmak, sorumlu olan kişiyle konuşmak veya internette araştırma yapmak vardır. Daha sonra öğrenci, okul programında bulabileceği sınıf seçmeli dersleri dikkatli bir şekilde inceleyerek, seçeceği dersin ona neler vermeyeceğini ve neleri geliştireceğini ölçmek için dikkatli olmalıdır. En önemlisi, öğrenci her zaman kendisini motive edecek ve kendisini ilgilendiren bir ders seçmelidir.

Dördüncü sınıf müfredatı her dönem için üç zorunlu ve iki seçmeli dersten oluşmaktadır.
4. sınıfta 4 seçmeli ders seçilir.

Seçmeli dersler, öğretim yılı başında okulun ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları ile velilerin görüşleri de dikkate alınarak “Seçmeli Dersler” bölümünden öğretmenler kurulunca belirlenir.
İlköğretimde seçmeli derslerin seçilmesi, öğrencinin yaşı, gelişimseviyesi, tutumu ve ilgisi göz önüne alınarak yapılmalıdır.Öncelikle öğrencinin yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü 7.-8. sınıf öğrencileri için seçilen dersler 9.-10. sınıf öğrencileri için uygun olmayabilir. Ayrıca seçmeli derslerin öğrencinin ne kadar başarılı olacağının bir göstergesi olabileceği unutulmamalıdır. Öğretmenler, öğrencilere çeşitli seçmeli dersler sunarak yaratıcılık, sorgulama ve problem çözme becerilerini geliştirmeleri için onlara fırsatlar vermelidir. Öğretmenler, öğrencilerin gelişimseviyesine ve ilgi alanlarına da göre seçmeli dersleri seçebilirler. Örneğin, matematiğe odaklanmış öğrencilerin bilgisayar ve programlama dersleri ile ilgilenebileceği ya da tarihe ve antikiteye ilgi duyan öğrencilerin arkeoloji dersi alabileceği gibi.

Seçmeli ders, seçilip seçilmemesi tamamen öğrencilere bırakılan ve kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Her öğrenci seçmeli dersler arasından ilgisini çeken ve yeteneğinin yeterli olduğu dersleri seçer.
Seçmeli dersler, merak ettiğiniz konulara ve yaşamınızı geliştirmenize yardımcı olacak konulara vurgu yaparak seçilmelidir. Böylelikle tercih ettiğiniz alanlarda yetkinliğinizi artırıp, yeni beceriler edinme fırsatı elde edeceksiniz. Kişisel ilgi duyduğunuz konularda seçmeli dersler seçebilirsiniz. Bununla birlikte oluşturulan öğretim planlaması ve zorunlu dersler göz önünde bulundurulması da önemlidir. Özel becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, bu alanlara odaklanmalısınız.

Seçmelisi, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir. Bu derslerin hangileri olacağını da devlet belirler fakat öğrencinin çok sayıdaki ders arasından zorlamaya maruz kalmadan bir veya birkaçını seçme hakkı vardır.
Seçmeli ders, öğrencinin kendi ilgi alanına göre seçebileceği ilave derslerdir. Seçmeli dersler 4. sınıf öğrencilerinin kişisel becerilerini geliştirmelerine ve kültürel alanlarda kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak için sunulmaktadır. Öğrenciler, seçmeli derslerden hangisiyle ilgilenmek istediklerine bağlı olarak belirli ders seçimleri yapabilirler. Seçmeli dersler arasında, resim ve tiyatro atölyesi, genel fen bilimleri, tarih, güzel sanatlar, spor ve müzik bulunmaktadır.

Öğrenci almış olduğu üniversite seçmeli dersinden başarısız olduğunda, sonraki dönemlerde farklı bir ders alabilir, kaldığı dersi alma zorunluluğu yoktur.
Eğer seçmeli derslerden kalınırsa, öğrencilerin akademik yükleri hafifleyecek ve daha fazla zamanı olacak. Seçmeli dersler ile ilgili işlemlerin planlanması ve organize edilmesi kolaylaşacaktır. Ancak, seçmeli dersleri kaldırmak, öğrencilerin akademik becerilerini geliştirmek için kullanabilecekleri geçmişten kalma bir fırsatı da kesebilir. Seçmeli dersler, öğrencilerin konu dışı konuları keşfetme veya çevrelerindeki olayları geliştirme şansını verir. Aynı zamanda, öğrenciler bu derslerin aracılığıyla farklı alanlarda bilgi edinirken bağımsız düşünme ve araştırma yetenekleri de geliştirebilir.

seçmek zorunda mıyım? Evet, her dönem kayıt yeniledikten sonra sistemde ortak dersler kalmayıncaya kadar ve ortak veya seçmeli derslerden almanız gereken kredileri tamamlayıncaya kadar ders seçimi yapmak zorundasınız. Ders seçimi yapmaz iseniz sınavlara giremezsiniz.
Hayır, seçmeli ders almak zorunlu değildir. Seçmeli dersler öğrencinin çalışma tarzına ve merak ettiği konulara göre özenle seçilen derslerdir. Yaz okulu veya verilen diğer ek dersler arasından seçilen bu dersler, öğrencinin lisedeki not ortalamasının artmasına yardımcı olabilir.

Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Seçmeli ders alma sayısı sizin platforma göre değişiklik gösterebilir. Bazı platformlar üç genel ders almanızı önerirken, bazıları dört veya beş seçmeli ders almanızı öneriyor. Hangi platformda eğitim alacağınızı bilmiyorum, bu yüzden ne kadar seçmeli ders almanız gerektiği hakkında size tam olarak bir cevap veremem.