38.haftada Doğum Yapanların İzinleri


Sponsorlu Bağlantılar

Şu anki kanunlara göre doğum izni tek gebelik için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftadır. İkiz gebelikte bu doğum öncesi 10 haftadır. 40 haftalık bir gebelik süresi hesaplandığı için izniniz 32. Haftada, ikiz gebelikte de 30. Haftada başlar.
Doğumdan önce izne ayrılmak için yasal bir süre bulunmamaktadır. Ancak, herhangi bir hastalık durumu nedeniyle doktor tarafından rapor verilmesi durumunda izin verilebilir.

Kadın Çalışanların Doğum İzni Ne Zaman Başlar? Doğum izni, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsayacak şekilde 16 haftadan oluşuyor. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor.
Doğum izni, bebek doğumundan önce 37 hafta sonuna kadar alınabilir.

Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
1. Doğum öncesi izin; 2. Doğum sonrası izin; 3. Doğumdan önce ödenen izin; 4. Doğumdan sonra ödenen izin.

Maddesinde; “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Hayır. Doğum öncesi izin, anne adayının normal doğumdan en az 6 hafta önce doğumuş olması gereken bir bebek için geçerlidir. Erken doğumda doğum öncesi izin yoktur. Ancak, anne adayının erken doğumda oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurarak doğum öncesi izin alması sağlanmış olabilir.

657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan devlet memuru anneler bakımından aynı esas kabul edilmiş ve kanunun 104. maddesinde, “Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.” ifadesine yer verilmiştir.
Doğum izninin kapsamına göre, mağduriyete uğrayan işçi için ödenen maaş değişebilir. Doğum izni süresince ödenen maaş miktarı, çalışanın bir ay önceki primli toplam ücretinin %100'ü olarak hesaplanır. Bu miktar, alınacak doğum izni süresinin uzaması durumunda arttırılmaya yetkili kişiler tarafından belirlenir.

Yani asgari ücretli anneye, doğum iznindeyken devlet 6 bin 367 lira 57 kuruş ödeyecek. Bu ödenek rapor süresince yani 16 hafta bu da 112 gün ediyor elde edilen brüt ücretin üçte ikisi kadar oluyor.
Doğumdan sonra 6 ay maaş alınır.

Yine ihtiyaç duyuyorsa, doğumdan sonra 6 ay ekstra izin alabilir. Doğumdan önce ve sonra kullandığı 16 haftalık izin için maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz ve maaşını SGK'dan alır. Ancak işçinin 2 günlük ücreti kesilir. 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aylık izin kullanacaksa bu 6 ay için maaş alamaz.
Hayır, haftada rapor alınmaz. Raporların zaman aralıklarına göre oluşturulması, okunması ve değerlendirilmesi kuruluşa göre farklı olabilir. Bazı kuruluşlar, haftalık, aylık veya yıllık olarak rapor oluştururken, diğerleri bu süreleri farklılaştırabilir.

37. Haftaya kadar çalışabilir ve kullanmadığınız 5 haftayı doğum sonuna aktarabilirsiniz. Ama her durumda 32. Haftada doktorunuzdan “çalışmasında sakınca yoktur” şeklinde rapor almak ve kurumunuza vermek zorundasınız.
Sağlıklı bir doğum, doktor tarafından belirlenen 39-40 haftalık gebelik sürecinde düzenli kontrollerin ardından olur.