25 Yıl Dolmadan 4500 Gün Kıdem Tazminatı


Sponsorlu Bağlantılar

Diğer emeklilik seçeneğiniz olan; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarında da 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2031'de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte de kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.
Gün primi dolduran kıdem tazminatı alabilir, ancak bu kişinin kıdem tazminatı ödemeli bir işe sahip olması gerekir. Kişi, çalıştığı iş yerinden onaylanmış bir kıdem tazminatı sözleşmesi ile işten ayrılmadan önce çalışanların kıdem tazminatı almalarını sağlayabilir. Kıdem tazminatı ödeme sözleşmesi, işverence onaylanmış ve noter tasdiklidir.

05.2008 tarihi ve sonrasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, 5400 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı sağlandığında kıdem tazminatı hak edilerek işten ayrılmak mümkündür. Önemli olan bir şart da bahsedilen tarihlerden önce kişinin 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.
Tazminat alınabilir, ancak bu durum hukuki nedenlerden ötürü yalnızca sigortacı tarafından incelenerek ve onaylanarak gerçekleşebilir. Sigorta aracılığı ile alınan tazminat, aracın arkasındaki sigortalı kişinin ve ailesinin zarar gördükleri durumlarda kullanılabilir. Bazı durumlarda, sigorta şirketi tarafından verilen tazminat, kişiyi sorumlu tutulmayan kusurlardan dolayı almış olduğunuz hasara karşı kapsam sağlayabilir. Tazminat genellikle hasar ve kayıpların temelini oluşturabilecek olan masrafları karşılamak amacıyla kullanılır.

1999 yılı ile 2008 yılları arasında işe girmiş olan kişilerin 4500 iş gününü doldurdukları takdirde, prim günleri dolacağından tazminat alma hakları bulunmaktadır. Kişilerin unutmaması gereken nokta ise çalışanların tazminat alabilmesinin koşulları arasında işe girdikleri yıllar önem arz ettiğidir.
Kıdem tazminatı, 15 yıl çalışanlar için belirli bir süre boyunca çalıştıkları şirketlerden veya çalışma alanlarından emekli olurlar ve para olarak ödenecek bir haktır. Kıdem tazminatının alınması, işveren tarafından kullanılan miktar belirlenirken işçinin ücreti, yaşı, yinelemeler, sigorta şartları ve işverenin sahip olduğu kaynaklar gibi faktörler dikkate alınarak belirlenir. Ayrıca, işveren işçinin verdiği hizmete göre ya da kanunda belirtilen ücretlere göre ekstra ödeme de yapabilir. Kıdem tazminatı, 15 yıl çalışana karşılık olarak ödenir, bu nedenle, işverenin kasasındaki mevcut paranın miktarına bağlı olarak ödeme miktarı farklılık gösterebilir.

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.
7000 gün yaklaşık 19,2 yıl eder.

Burada en az prim 7 bin gün oluyor. Yani 19.4 yıl çalışan bir arkadaşımız emekliliği hak edip yaşı bekliyor.
Tazminat almak için çalışma süresinin belirli bir süre geçmesi gerekmektedir ve genellikle bu süre iki yıldır. Bu nedenle, en fazla 45 gün içinde tazminat alınamaz. Tazminat talepleri, çalışma süresinin 2 yılı doldurmasından sonra haklı olabilir.

Diğer emeklilik seçeneğiniz olan; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarında da 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2031'de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte de kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.
Bir işçinin maaşından kaynaklanan her türlü zarar ve ziyan geçici olarak karşılanması amacıyla, kanun veya çalışma sözleşmesi ile hükümlü olarak ödenen prim olarak tanımlanan tazminat maalesef olmaz. Söz konusu tazminat için, işverenin sözleşme koşullarına uygun olarak gerekli ödemeyi yapması gerekmektedir.

Bir başka ifade ile, 08.09.1999 tarihinde veya bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olan bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesinin ön şartı artık, bu işçinin 25 yıl sigortalı olması ve en az 4500 gün prim gününü doldurmasıdır.
5 yıl.

5000 gün prim yaklaşık olarak 13 buçuk yıla denk düşerken 18 yaşında çalışmaya başlayan bir kadın 38, 18 yaşında çalışmaya başlayan bir erkekse 43 yaşında emekli olabiliyordu.
25 yıl süre ile memurluk veya belirli bir mesleğe yönelik olarak çalışmak emekli olmanın şartıdır. Emekli olabilmek için genellikle 25 yıllık sigortalı statüsünde olmak gerekir. 25 yıl içerisindeki zaman dilimi içerisinde belli miktarda prim ödenmesi, çalışma saatlerinin uygun şekilde karşılanması, gecikmelerin olmaması gibi konulardan da etkilenmektedir. Bu şartlar takip edildiğinde, herhangi bir kuruma bağlı olmadan emekli aylığı alınabilir.