2200 Ek Gösterge İle 3000 Ek Gösterge Arasındaki Maaş Farkı 2022


Sponsorlu Bağlantılar

Ek göstergesi 2200, emekli aylığı 5 bin 471 lira ve emekli ikramiyesi 197 bin 258 lira olan bir şube müdürünün ek göstergesi yeni düzenleme ile 3000 olacak. Emekli aylığı 5 bin 627 liraya, emekli ikramiyesi de 202 bin 909 liraya yükselecek. Emekli aylığı 156 lira ve emekli ikramiyesi de 5 bin 651 lira fark edecek.
Bu soruya cevap veremezsiniz, çünkü her durumda farklı olabilir. Her işverenin maaş artışları birbirinden farklıdır. Bu nedenle, sadece işverenin kendisinin sizin için ne kadar maaş arttıracağını bilebilir.

Unvanlar ve dereceler itibariyle belirlenen maaş ek göstergesi ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Her memur için taban aylık göstergesi 1000'dir. 2134 gösterge ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır.
Gösterge aylığı, özellikle işçinin asgari ücret olarak ödenmesi gereken aylık miktarını belirlemek için kullanılan bir oranlama kavramıdır. Hesaplamada temel alınan unsurların arasında işçinin çalıştığı saatlik ücret, yaş ve cinsiyet bulunmaktadır. Aylık ücrete dair özel durumlar da dikkate alınarak, işçiye ödenmesi gereken asgari ücret tespit edilir. Gösterge aylığının hesaplanması, öncelikle işçi tarafından haftalık veya aylık olarak çalışma saatlerini belirlemek için çalışma sözleşmesinde yazılı olan standart çalışma süresinin belirlenmesiyle başlar. İşçinin çalışma saatleri ve çalışma koşullarının standartlaştırılmasıyla, işçinin saatlik ücret miktarını da belirlemek mümkün olur. Sonraki adımda, işçinin yaş ve cinsiyeti dikkate alınarak belli bir oranda farklılaşmış bir tablo kullanılarak asgari ücreti belirlemek gerekir. Buna göre işçinin saatlik ücreti ile ortalama aylık haftalık çalışma süresi arasındaki katsayıyı çarparak, işçinin asgari ücret olarak ödenmesi gereken aylık miktarı hesaplanır.

“657 Devlet Memurları Kanunu tabi olarak görev yapan kamu çalışanlarının tümüne ek gösterge verilir ve ek gösterge oranları ise ; İlköğretim ve Ortaokul Mezunlarına 2000,Lise ve Dengi Okul Mezunlarına 2200, Ön Lisans Mezunlarına 3000 ve Lisans Mezunlarına 3600 Ek Gösterge verilir.” Şeklindedir.
Bir lise mezunu için ek gösterge sayısı, başvuracak kişinin okuduğu üniversite ve alanlara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir üniversitede çok iyi notlar almaya hak kazandıysanız veya Yaz Akademik Yüksek Performans Programına katılmışsanız, bu durumda ek gösterge sayınız daha yüksek olabilir. Ayrıca, öncesinde çalışıyor ya da özel projeler yapmış olan bir kişi daha fazla ek göstergeyi alabilecektir.

8. derecede yer alan öğretmenlerin ek göstergesi 450'den 1400'e, 7. derecede yer alan öğretmenlerin ek göstergeleri 500'den 1500'e, 6. derecede yer alan öğretmenlerin ek göstergeleri 800'den 1700'e, 5. derecede yer alan öğretmenlerin ek göstergeleri 900'den 1800'e yükseltilmiştir.
1800, bir saat dilimi kodu olarak kabul edilebilir. Bir saat dilimi, bir coğrafi bölgenin izlediği zaman kaymasının dünya zamanından kaç saat farklı olduğunu belirtmek için kullanılan bir standardı temsil eder. 1800, UTC (Merkezi Avrupa ve Kuzey Amerika'daki standart zamanı) ile aynı zamana denk gelir ve Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'da kullanılan standart saat dilimidir.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), memurların emekli ikramiyesinde 30 yıl sınırını iptal eden kararı, en düşük memurdan en yüksek makamdaki kamu çalışanına kadar herkesi etkileyecek. Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
30 yıllık devlet memuru emekli ikramiyesi, emekli olma süresine göre değişebilir ve en çok 4.808,12 TL olabilir. Bunun için tek amaçlı emeklilik fonu oluşturulmalıdır. Ayrıca, kamu görevlileri sağlık sigortası primleri ve geçmiş dönemde ödenen gelir vergisi devlet idaresinden alınmalıdır. Emekli maaşının tutarının ödenmesi için de bu fon kullanılır.

Terfi ettiğiniz ay, gösterge ve ek gösterge rakamın artışı ile katsayı çarpımından elde edilen rakam kadar, devlet bize ödeme yapar(%100 artış). Ancak bu miktarın iki katı emekli sandığına geri kesilir(devlet+kişi).
Devlet, bir ülkenin yönetici gücünün ve halkının bağlı olduğu devlet yönetimi anlamına gelir. Bir ülkedeki devlet, yurttaşların güvenini sağlamak ve hizmetleri sunmak için büyük ölçüde sistemleri ve yönetim biçimleri oluşturur. Genellikle parlamento tarafından seçilen, kamu hizmeti ve işleyişini denetleyen güç olarak tanımlanır. %100 artış, devletin özelliklerinin tamamen değişmiş olması anlamına gelir. Ülkenin yönetici gücü ve hizmetlerinin artışının devletin çok daha fazla güç ve etkinliğe sahip olması anlamına geldiğini vurgular.

Esasen kamuda çok sayıda farklı ek gösterge basamağı(2200-3000-3600-4000-4800-5300-6400-7000-7600-8000) söz konusu olup, yukarı çıktıkça tabi olan personel sayısı da azalmaktadır. Kamu görevlilerinin büyük bölümü 3600 ek göstergenin altında çalışanlardan oluşmaktadır.
Genel olarak ek göstergeler, bir göstergenin temeli olarak ölçülen bir kavramın daha kapsamlı bir analizi için kullanılan birden fazla parçadan oluşur. Bazen aynı veri toplama tekniği kullanılarak elde edilen diğer verilerle birlikte kullanılır. Farklı amaçlara göre, ek göstergelerin çeşitleri farklı olabilir. Örneğin, sabit bir ücret karşılığında pazar yapmayı düzenleyen bir sektör için ek göstergeler arasında müşteri memnuniyeti, tüketici satışları, ürün arzudur. Diğer bir alan olan finansal sektör için ise ek göstergeler arasında çeşitli kaynaklardan elde edilen günlük kapanış fiyatları, hacimler ve volatilite anlamları gelmektedir. Ayrıca, teknik analizde kullanılan ek göstergeler de mevcuttur. Örneğin, kullanılan ek göstergeler arasında momentum, göreceli güç endeksi, hareketli ortalama, histogram ve çizgi grafikler yer alır.

Bireyin son on yıllık kazanç toplamı 10'a bölünerek yıllık ortalama kazancı elde edilir. Yapılan hesaplamada elde edilen rakam gösterge tablosu ile karşılaştırılarak, çıkan bu değere en yakın olan değer gösterge rakamı olarak belirlenmektedir.
Gösterge rakamı toplam ürün, hizmet veya faaliyetin sonuçlarını bir araya getirip, aynı birimlerde ölçmek için kullanılan bir araçtır. Genellikle, belirlenen hedefleri tahmini bir ölçekte ölçmek için kullanılan performans göstergeleri ya da sektörel gelişme göstergeleri olarak da bilinir. Gösterge rakamlarını hesaplamak, faaliyetlerin gelecekteki etkilerini anlamaya ve belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için çalışmaların nasıl organize edileceği hakkındaki kararları almak için gerekli bilgiyi sağlamak için kullanılan bir yöntemdir. İşletmelerin, satışlarını artırmak için pazarlama faaliyetleri düzenlemelerini, maliyetleri kontrol etmelerini ve tedarik zincirinin verimliliğini artırmak için programlar oluşturmalarını sağlayan bir araç olarak da görev yapmaktadır. Gösterge rakamları, belirlenen hedefleri gerçekleştirmesi açısından işletmenin durumunu ölçmek için önemli bir araç olarak görülebilir. Gösterge rakamlarını hesaplamak, organizasyon içindeki faaliyetleri dizayn etmek, mevcut faaliyetlerin verimliliğini değerlendirmek ve planlanan faaliyetlerin uygulanmasını koordine etmek için gerekli bilgiyi sağlayan bir araçtır.