2022 Emekli Tazminatı Ne Kadar


Sponsorlu Bağlantılar

01.01.2022 – 30.06.2022 tarihleri için kıdem tazminatı tavanı 10.596,74 TL olarak belirlenmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre ise 19.982,83 TL'ye çıkarıldı.
Emekli olma isteğiniz ve durumunuza bağlı olarak, emekli tazminatınızın ne kadar olacağını belirlemek için pek çok faktörün dikkate alınması gerekmektedir. Tazminatınız, sosyal güvenlik primlerinizin tutulması, ne kadar çalıştığınız ve ne kadar süreyle çalıştığınız gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle, tazminatınızın ne kadar olacağını tam olarak bilmeniz mümkün değildir.

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
Her yıl emekli tazminatı, emekli maaşlarına göre değişmektedir. Emekli olan kişinin sigortalı olduğu bölgenin uygulanan standartlarına göre ödenen yıllık emekli tazminatı, kendisinin kaç yıllık sigortalı çalışma süresi olmuş ve hangi branş da çalışmış olmasına bağlıdır. Yıllık emekli tazminatının ne kadar olduğu için Emekli Aylıkları Genel Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

2022'nin ikinci döneminde geçerli olan kıdem tazminatının yıllık tavan tutar 15.371,40 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı 6 bin 471 liraya yükseldi.
Emekli olan işçinin kıdem tazminatı, emekli olduğu tarihten itibaren 12 aylık süre dolduğunda, hak edilen kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Emekli olan işçinin kıdem tazminatının ödenmesi, emekli olan kişinin emekli olduğu işyerinden emekli maaşının almaya başlamasına tekabül eder. Emekli olan işçinin kıdem tazminatı, emekli olan işçinin mesai ücretini belirleyen miktar üzerinden hesaplanır. Kıdem tazminatının ödenmesi için gerekli bilgileri içeren "Kıdem Tazminat Hesaplama Formu", işyerinden alınabilir. İşçi bu formu doldurduktan sonra kıdem tazminatının ödenmesini talep etmelidir.

Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.
Kıdem tazminatı, emekli olacak kişiye ödenen hak miktarıdır. Hesaplanmasının yasal zemini Türk Ceza Kanunu'nun 52. Maddesi ve 1980 Emekli Ödemeleri Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. Emekli olan kişinin kıdem tazminatı, meslek hayatında geçen sürenin yüzde sekseni oranında hesaplanır. Toplam kıdem tazminatının hesaplanması ise aşağıdaki şekilde yapılır: 1. Her ay için maaş tutarı, 2. Sözleşme uyarınca izinler, ödenecek fazla çalışma ücretinin toplamı (aylık ücretlerle birlikte), 3. Diğer ortalama ücretler; asgari ücret artışları, maaş zammı, brüt ücretler gibi hariç. Bu tutarların her birinin yıllık toplamları alınarak, sonraki adımda toplam kıdem tazminatının yeniden hesaplanması yapılır. Toplam kıdem tazminatının bu hesaplamasında bir çoğu aylık olan ücret ve diğer ücretler için cümlede verilen ortalama ücret çarpanı 0.82 olarak kullanılır. Örnek olarak, bir kişinin 2018 yılı için yıllık ücreti 30.000 TL ise, kıdem tazminatı 45.600 TL olur.

Kıdem tazminatı hesabında 1 tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret baz alındığında yıldan arta kalan süreler ise ay ve gün sayısı baz alınarak hesaplanır. Giydirilmiş ücret hesabında değişkenlerin tamamının brüt tutar üzerinden alınması gerekir.
Kişiye özel şartlara ve uygulanan mevzuata bağlı olarak tazminat alma durumu değişiklik gösterebilir. Çalışan emeklilikte iken taraflar arasındaki sözleşmeye göre kendiliğinden çıkmaya zorlanmamış veya yaşanan bir olayla ilgili olarak işe son verilmemişse, çalışanın daha fazla tazminat alma hakkı yoktur. Ancak çalışan kendiliğinden izin verdiği takdirde toplu iş sözleşmesi, yasalar veya özel müzakereler ile tazminat alma hakkına sahip olabilir.

Sigortalılık süresinin toplamı 3600 gün pirimi bulunan işçiler, istedikleri zaman emeklilik sebebi ile iş akdini feshederek ayrılabilir. İşçi en son çalıştığı süre baz alınarak, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşçinin emekli olduktan sonra başka bir işte çalışmasında herhangi bir sakınca görülmemiştir.
Hayır, emekli olduğunda toplu para alınmıyor. Emekli olan kişiye emekli sandığından prim günlerinden başlayarak her ay emekli maaşları ödenir.

Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Emekli olan kişinin tazminatını emekliliğinin bağlı olduğu kurum öder. Buna genellikle SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) veya Emekli Sandığı gibi kamu kurumları örnek verilebilir. Ayrıca işveren de belirli koşullar altında bu ödemeyi yapabilir veya üçüncü taraf sigorta şirketleri de bu tazminat ödemelerini sağlayabilir.

"Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır. İşçinin işten emeklilik nedeniyle mutlaka çıkışını alması lazım. İşçi işten emeklilik nedeniyle çıkışını verecek. Eğer isterse aynı işyerinde çalışmaya devam edebilir.
Yıllık tazminat miktarı, işveren ve çalışan arasında yapılan bir anlaşmaya göre değişebilir. Tazminat miktarı her durumda, çalışanın İş Kanunu tarafından belirtilen minimum ücret tutarında olmalıdır. 2020 için minimum ücret, 2019'da olduğu gibi 2.000 TL'dir. Öte yandan, çalışanların yıllık tazminat alma hakları 750 günlük ücretli çalışma süresinin tamamlanmasını gerektirir. Bu nedenle, herhangi bir çalışanın 1 yıllık tazminatı 2000TL x 750 gün eşitliği ile 1500000 TL olacaktır.