1999 Öncesi Kademeli Emeklilik


Sponsorlu Bağlantılar

1999 öncesi sigorta girişi olanların başlangıca göre pirim gün sayısı kademeli olarak 5000 ila 5975 gün arasında değişiyor. Düzenleme ile yaş şartı kalkıyor, kadınlar 20,erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 ila 5975 arası değişen prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor.
Öncesi Prim Şartı, bir sigorta poliçesinde, sadece sigorta devam etmesi için ödenmesi gereken primin yanı sıra, poliçenin başlangıcında ödenmesi gereken ilave bir tür primdir. Öncesi Prim Şartı genellikle, yeni bir sigorta aracını satın alan veya mevcut bir sigorta aracının sigortasını yenilemek isteyen bir müşteriye uygulanır.

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Eğitim Emekliliği kapsamında yaşa takılanlar; öğretmen, öğretim üyesi, atölye öğreticisi ve sözleşmeli özel eğitim personeli olarak çalışanları içerir.

EYT, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor. Kabaca bir hesaplama ile ilk etapta, yaş nedeniyle emeklilik hakkı kazanamayan yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin EYT özelinde yapılan düzenlemeden yararlanacağı tahmin ediliyor.
Hayır, 3600 günlük süre dolmadığı için emekli olunamaz. Emekli olmak için görevde bulunmanız gereken süre 9600 gündür.

Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar eğer 1999 öncesine dönseydi o zaman 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecekti.
Eğer 'Eyt Yasası' çıkarsa, bu yasa kapsamında herhangi bir emekli olma hakkına sahip olan gruplar bulunmamaktadır. Ancak, bu yasa çıkarsa, zorla emeklilik yaş sınırının düşürülmesine ilişkin öneriler de oluşturulabilir.

Yasaya göre; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak ancak emeklilik için gereken primde mevcut mevzuat dikkate alınacak. Habertürk'ün haberine göre; SSK'lı bir sigortalı işe giriş tarihine göre 5000-5975 gün primi doldurduğu tarihte emekli olacak.
Hayır. 1999 öncesinde, devlet memurlarının emekli olabilmeleri için 55 yaşını doldurmaları gerekirken, özel sektörde çalışanlar için ise bu yaş 65'ti. Bu, herkesin emekli olabileceği anlamına gelmez.

TBMM'de kabul edilen kanun ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulu kaldırıldı. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan, yaş dışındaki koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilecekler.
Özellikle 1999 öncesinde konuyla ilgili düzenlemeler ülkeler veya bölgeler arasında değişiklik gösterebilir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'de devletler genellikle 8 saat çalışmaya karşılık 1 günlük prim borçluyken, yerel düzenlemelerin bu süreyi artırması mümkündür.

Bu bilgilere göre; EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.
Evet, 43 yaşında emekli olmak mümkündür. Emeklilik yaşınız belirli olarak belirlenir ve 48 yaşına kadar değişebilir. Ancak, emeklilik yaşınız, ekonomik durumunuza ve özellikle sigorta primlerinizi ödediğiniz süreye göre değişebilir.

EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektirTekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz. EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir.
Hayır, 5,000 gün kabul edilmedi.