1999 Öncesi Eyt Emeklilik Tablosu


Sponsorlu Bağlantılar

1999 öncesi sigorta girişi olanların başlangıca göre pirim gün sayısı kademeli olarak 5000 ila 5975 gün arasında değişiyor. Düzenleme ile yaş şartı kalkıyor, kadınlar 20,erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 ila 5975 arası değişen prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor.
Öncelikle, 1999 öncesi emeklilik şartları ülkeden ülkeye değişebilir. Genel olarak, emeklilik için 1999 öncesinde gereken şartlar, emekli olmak isteyen kişinin yasal olarak emekli olma hakkına sahip olması ve belirli bir yaşa ulaşmış olması veya belli bir süre sürekli olarak sigortalı olarak çalışmış olmasıdır. Hangi yaşta emeklilik hakkı kazanılıyor? Emeklilik hakkı yaşa bağlı olarak değişebilir. Birçok ülkede, 55 yaşındaki erkekler ve 50 yaşındaki kadınlar emekli olabilmek için gereken yaş koşullarını karşılamaktadır. Bazı ülkelerde, bu yaşın aşağı ya da yukarı yönde değişmesi mümkündür. Bazı ülkelerde, emekli olmak için geçerli olan yaş, sigortalı olarak çalışma süresine de bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bazı ülkelerde emekli olmak için geçerli olan yaş, sigortalı olarak çalışma süresinin 40 yıl olması durumunda 65'tir.

İşçi; 25 yıllık sigortalılık süresini tamamladığı 1 Temmuz 2019 tarihinde, 5000 prim günü ödemesini de tamamlandıysa 47 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 1999 yılında yapılan kanun değişikliğiyle aynı işçi 5750 gün prim ödeme, 55 yaş ve 25 yıl sigortalılık şartlarını yerine getirdiği takdirde emekli olabiliyor.
1999 girişli bir memurun emekli olması için 20 yıl görev yapması gerekir; bu da 2019 yılında olur.

Çalışan EYT'lilerin emeklilik başvurusu için SGK merkezine gidip "SGK'dan emekli olur" yazısı almasına gerek kalmadı. e-devletten alınacak bilgi ve belgeler de "emekli olur" belgesi yerine geçecek.
Emeği Emekli Olabilmek için alınması gereken yazı, kapsayıcı sosyal sigorta sistemi nezdinde memurlar veya güvencesiz çalışanlar tarafından başvurulması gereken emekli maaşına hak kazanmak için yapılan başvuru yazısıdır. Emekli olmak için halen çalışanlar, bu yazıyı kendi ücretlerini devam ettirmek amacıyla iletmelidirler. Emekli olan kişiler ise emekli maaşına hak kazanmak için yazı istemezler. Yazının içeriği, göndericinin kimliği, çalışma tarihleri ve diğer önemli bilgileri içermelidir. Ayrıca başvurulan emekli oranına ilişkin ayrıntılar da eklenmelidir.

1994 SSK girişli erkek, 25 yıl sigortalılık, 5675 prim gün süresini tamamladığı taktirde 54 yaşında emekli olur. 1994 girişli tarım işçilerinde emeklilik yaşı Tarım işçisi.
Ssk girişli erkekler, herhangi bir meslek grubuna dahil olmadıkları sürece yaşa bağlı olarak 55/60 yaşında emekli olabilir. Mensupların E-Bes Meslek Sınıflarına ilişkin düzenlemeye göre; meslek gruplarından ve kıdemlerinden bağımsız olarak, bazı statülü çalışanlar 65 yaşına kadar çalışma haklarına sahiptir.

Yasaya göre; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak ancak emeklilik için gereken primde mevcut mevzuat dikkate alınacak. Habertürk'ün haberine göre; SSK'lı bir sigortalı işe giriş tarihine göre 5000-5975 gün primi doldurduğu tarihte emekli olacak.
5000 gün, yeterli olabilir ancak her durum farklılık gösterebilir. Bazı durumlarda biraz daha uzun bir süre çalışmayı gerektirebilir. Bir hedefin ne kadar sürede gerçekleşmesi gerektiği durumlara ve amaca bağlı olarak değişebilir.

Vatandaşlar, eksik prim günlerini tamamlayabilmek adına doğum ve askerlik başvurusu yapıyor.
Eğer primi eksik olan bir kişi varsa, ilgili çalışanların işverenine başvurması gerekir. İşveren talep edilen ödemeyi gerçekleştirebilir veya diğer çözümler önerebilir. Bazı durumlarda, çalışanlar, bir tazminat ya da bunun benzeri bir karşılık alabilir. Eğer bu seçeneklerden birini seçmek istemiyorsa, çalışanlar en sonunda bir hak arama davası açabilir.

“Türkiye EYT'lerini emekli ettikten sonra, yani bu 6 milyon kişi 3-4 sene içerisinde emekli olduktan sonra, belki 15-17 sene daha emekli vermeyecek. "Çünkü 8 Eylül 1999 yılından önce işe girenleri kapsayan bu EYT tasarısından sonra emeklilik yaşı kadınlarda 55, erkeklerde 60 oldu.”
Emekli yaşı, herkes için farklı olacak. Türkiye'de emekli olabilecek yaş, erkeklerde 63, kadınlarda ise 58'tir. Ancak, bu yaşların altında emekli olmak mümkündür. Uygulanan primlerin ve sosyal güvenlik kurumlarının özel koşulların kabul edilmesi kaydıyla, emekli olma yaşı 50'ye kadar düşebilir.

Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar 1999 öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecek.
Hayır. Türkiye'de emekli olmak için istihdam edilmiş olmak, 18 yaş veya üzeri olmak, istihdamın herhangi bir süresi olmaksızın en az 15 yıl sigortalı olmak ve sigorta primi ödemiş olmak gerekiyor. Bu durumda 3600 gün süresi yeterli değildir.

09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren kadınların 4.500 gün (12.5 yıl) ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması gerekiyor. Erkeklerde ise yaş şartı 60'a çıkıyor.
Tarih ve öncesine SGK'ya girişi olanların emeklilik şartları, kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyal güvencesi olan işe girme tarihine, geçmişteki çalışma sürelerine ve çalışılan alana göre değişmektedir. Örneğin; - Erkekler için, 1964 yılından önce SGK'ya girişi olanlar, yaşı 65 veya daha büyük olması nedeniyle, 1 Temmuz 1954'den önce SGK'ya girişini yapanlar anında emekli olabilir. - Kadınlar için ise, 1965'ten önce SGK'ya girişi olanlar, yaşı 60 veya daha büyük olması ve 1 Temmuz 1954'den önce SGK'ya girmesi halinde, anında emekli olabilir. Ayrıca, 1 Ocak 1995'ten önce -hem erkeklerde hem de kadınlarda- SGK'ya girişi yapanlar emekliliği için, en az 20 yıllık çalışma süresi gereklidir. SGK'ya giriş tarihinin 1 Ocak 1995'ten sonra olması durumunda ise; - Erkekler için en az 24 yıllık çalışma süresi gereklidir. - Kadınlar için ise en az 18 yıllık çalışma süresi gereklidir.

Çalışan EYT'lilerin emeklilik başvurusu için SGK merkezine gidip "SGK'dan emekli olur" yazısı almasına gerek kalmadı. e-devletten alınacak bilgi ve belgeler de "emekli olur" belgesi yerine geçecek.
Etkili bir ekibi olmadan asgari yaş, asgari çalışma süresi ve diğer ek koşulları yerine getirerek emekli olmak mümkündür. Emekli olmak için; 1. İlgili kanunlarda belirtilen yaş, görev süresi ve ödemeler gereksinimlerini karşılamanız gerekecektir. 2. Emekli olarak ödeme bekleyecekseniz, emekli maaş ve diğer tazminat ödemeleri için resmi makamların onayladığı dosyaları tamamlamanız gerekir. 3. Emeğinizin karşılığı olan hakları ve çalışma durumunuzu doğrulayacak belgeleri hazırlamalısınız. 4. Emekli maaşınızla ilgili sorgulamalarınızın kolay gerçekleşmesi için vergi numaranızı ve başvuru formunuzu güncel tutmalısınız. 5. Resmi makamlar aracılığıyla çalışma prosedürlerini izleyip, live chat veya telefon desteği içeren canlı bir danışmanlık hizmeti almanız da önerilir. 6. Emekli olmak istediğinizde ilgili mevzuatı incelemeli ve emekli aylıkları, avantajları ve ödevleri okumalısınız.

1994 SSK girişli erkek, 25 yıl sigortalılık, 5675 prim gün süresini tamamladığı taktirde 54 yaşında emekli olur. 1994 girişli tarım işçilerinde emeklilik yaşı Tarım işçisi.
Ssk Girişli erkek, 18 yaşından 55-67 yaş arasında değişen yaş aralığına göre emekli olabilir. Bu aralıktaki yaş aralığının tam olarak ne olduğu ise katılımcının ssk giriş bildirim tarihine ve cinsiyetine göre değişebilir.