1. Sınıfta Okuma Yazma Öğrenemeyen Öğrenciler


Sponsorlu Bağlantılar

Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
Herhangi bir kişinin kod yazmayı öğrenmesi için gerekli olan süre kişiden kişiye değişebilir. Gelişme süreci ve öğrenme yeteneği herkes için farklıdır. Yaklaşık olarak bazı kişiler, kod yazmayı haftalar içerisinde öğrenebilirken, bazıları da aylar sürebilir. Günümüzde çok iyi kod yazmak için programlama dilleri hakkında uzmanlaşmaya ayıracak ve yıllarını öğrenmeye adayacak kadar kararlı olmak gerekir.

Birinci sınıf boyunca tüm çocuklar okuma- yazma öğrenirler. Bazıları 1 ayda bazılarıysa tüm bir eğitim yılı boyunca okuma- yazma öğrenmektedir. Bazı çocuklar ise okuma- yazmayı akranlarına göre çok daha zor öğrenir ya da öğrenemez. Bu durum hem aileyi hem öğretmeni endişelendirir.
Okuma yazma, genellikle 4. ve 5. sınıfta okul öncesi eğitim programları veya okul programlarında öğretilir. Bu ders için öğrencilerin okuma alfabe harflerini, kelime sayısını arttırarak kelime oluşturmaları, cümle kurmaları, kelimelerin anlamlarını anlamaları ve okuduğunu anlamaları gibi temel bilgileri öğrenmeleri gerekir.

Ses Temelli Cümle Yöntemi'nde, ilk okuma-yazma öğretimine seslerle başlanmaktadır. Anlamlı bütün oluşturacak birkaç ses verildikten sonra seslerden, hecelere, kelimelere ve cümlelere ulaşılmaktadır. İlk okuma-yazma öğretimi, cümlelere kısa sürede ulaşılacak şekilde düzenlenmektedir.
İlk okuma yazma öğretimi başarıyla uygulanması için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir: 1. Çocuğunuzun temel çevresel sözcükleri tanımasını sağlayın. Bir çocuk temel sözcükleri öğrenmekten hoşlanacak ve öğrenme sürecinin daha kolay olacağını görecektir. 2. Sonra, çocuğunuzun basit kelime gruplarını öğrenmesine yardımcı olun. Bu kelime grupları şehirler, aile üyeleri, mevsimler ve diğer yaygın konular olabilir. 3. Ardından, çocuğunuzla birlikte çeşitli konularda çıkarcalar oluşturun. Her konuyla ilgili birkaç çıkarca oluşturun ve bu çıkarcalardan faydalanarak onları hikâyeleştirin. 4. Son olarak, çocuğunuzun hikâyeleri okumasını ve yazmasını teşvik edin. Çoğu zaman, hikâyeleri okuyarak başlamaları iyi bir fikirdir. Dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır; onlara hatırlatın ve parlak bir örnek oluşturun. Sonunda, çocuğunuzun okuma ve yazma becerilerini geliştirerek özgüvenini artırmasını sağlayın.

Çocuğunuzun otokontrolünü geliştirmesini sağlayın. Ona küçük hedefler koyarak (mesela 20 dk. yazma alıştırması yapması gibi) sorumluluk almasını sağlayın. Böylece düzeni oturdukça sizin söylemenize gerek kalmadan, kendisi sorumluluk bilinciyle ders çalışma süresini tamamlamayacaktır.
1. Öncelikle çocuğun ihtiyacı olan eğitime göre planlar yapılmalıdır. Planlar, çocuğun yaşı ve eğitim durumuna göre ayarlanmalıdır. 2. Eğitimin önemi konusunda ona faydalı bilgiler verilmelidir. Örneğin sınavlar hakkında ona bilgi verilmeli; bunun neden önemli olduğu, başarının yolu ve okul hayatı hakkında gerekli bilgiler ve anlatımlarda bulunulmalıdır. 3. Ders çalışma zamanı günlük ve saatlik olarak planlanmalıdır. Günde birkaç saat çalışmak her çocuğu motive edebilecek bol miktarda zamandır. 4. Ödevler ve projeler, çalışmanın daha kolay ve verimli olması için çocuğa anlaşılır bir şekilde anlatılmalıdır ve onunla birlikte denenmelidir. 5. Çocuğa herhangi bir konuda yardım etmek isterken, onun yapmaya çalıştığı konuya odaklanmak son derece önemlidir. 6. Çocuğu teşvik etmek ve desteklemek de önemlidir. Ona kolay laflar söylemek, onu motivasyonu arttırmak için özel mesajlar göndermek veya ödüller sunmak gibi fırsatlar bu alanda önemli bir yere sahip olabilir.