1.sınıf Kolay Okuma Teknikleri
Sponsorlu Bağlantılar
Hızlı Okumaya Nasıl Geçilir?
Hızlı okumayı geliştirmek için bol miktarda okuma yapmak ve gözleme alışkanlıklarınızı değiştirmek gerekir. Ayrıca, okuduğunuz metne önceden başlamadan önce, paragraf büyüklüğüne ve konuya göre konu hakkında kısa bir özet oluşturmayı deneyebilirsiniz. Hızlı okuma için, satırların ne kadar geniş olduğundan ziyade, hangi anahtar kelimelerin çalıştığına bakmak daha iyi bir yöntem olabilir. Öte yandan, sözcükler arasındaki boşlukları kullanmak için cümleleri incelemek ve hızınızı artırmak için gözlerinizi hareket ettirmeniz önemlidir.
Ses Esaslı İlk Okuma Yazma Öğretimi Nasıl Yapılır?
1. İlk olarak, öğrencilere düşünme ve analiz etme becerileri kazandırmak için ilgili konuların konuşulmasına ve tartışılmasına izin verilmelidir. 2. Çocuğa, kılavuzu takip ederek okuma ve yazma becerilerinin kazanılmasının bir mücadele olmayacağını söylemek önemlidir. 3. Eğitim planı, çocukların algısına uygun ilgi alanlarında oluşturulmalıdır. Böylece, çocuğun ilgisi uyandırılır. 4. Okuma yazma eğitiminde, öncelikle alfabenin öğretilmesi gerekmektedir. Alfabenin harfleri, sesleriyle birlikte öğretilmelidir. 5. Öğretilmek istenen kelimelerin bir listesini hazırlayın. Her hafta bu listeden yeni kelimeler öğretilebilir. 6. Yazının türüne göre, okuma çalışmalarının organize edilmesi önemlidir. 7. Okuma yazma çalışmalarının, konuşma becerisini arttırmak için de kullanılması gerekir. 8. Çocuğun zihinsel olarak da her zaman aktif kalması önemlidir. Örneğin, zihinsel olarak eğlendirici oyunlar, sezgisel problem çözme etkinlikleri gibi etkinlikler de yapılabilir.
Ilk Okuma Yazma Öğretiminde Hangi Teknik Kullanılmaktadır?
Okuma yazma öğretimi için kullanılan en yaygın teknikler arasında, phonemic konsantrasyon, alfabe-temelli okuma yazma ve özdeşim temelli okuma yazma öğretme bulunmaktadır. Phonemic konsantrasyon, seslerden harflere, harflerden kelimelere ve nihayetinde cümlelere doğru okuma yazmayı öğretmede kullanılır. Alfabe-temelli okuma yazma öğretiminde ise, öğrencilerin öncelikle alfabenin farklı harflerini tanıması, ardından şekilleriyle ilgili ön bilgiye sahip olmaları, okuma yazmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Özdeşim temelli okuma yazma öğretiminde ise, öğrencilere okuma yazmanın mantığını anlayarak kelimeyi parçalara ayırarak, doğru olarak okuyup yazmalarına yardımcı olunur.
Çocuğumun Okumasını Nasıl Geliştirebilirim?
1. Okuma alışkanlıklarını kazandırmaya çalışın. Örneğin, günde belli bir süre okumayı tavsiye edebilirsiniz ve bunu her gün yapmayı hedefleyebilirsiniz. Bunu çocuğunuzun sevdiği kitaplarla yapabilirsiniz. 2. Okuduğu metinleri tartışmaya davet edin. Kitabı ya da anlattığı hikâyeyi tartışmak, çocuğunuzun okuma sürecini derinleştirmesine ve öğrendikleriyle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir. 3. Sesli okuma etkinlikleri düzenleyin. Çocuğu sevdiği aktivitelerle kitabını bitirmesine teşvik edebilirsiniz. Sözlü anlatımlar destekleyebileceğiniz veya yaptığınız sesli okumalarla isteğini arttırın. 4. Okuduklarını test edin. Çocuğunuzun okuduğu şeyleri anlamasını sağlamanın en iyi yolu, onu okuduğu paragrafların özetini vermesini veya soruları cevaplamasını istemektir. 5. Düzgün dilbilgisi kullanmasına yardımcı olun. Metinlerdeki kelimeleri okumaya kendisinin yardımcı olmak için, kelime ezberleme oyunları oynayın ya da yazıları birebir çözün. Dilbilgisi kurallarını kavramasını sağlayacak özel beceriler de geliştirmesine yardımcı olacaktır. 6. Koleksiyon oluşturun. Çocuğunuzun ilgisini çeken bir konu hakkında kitaplar toplayın. Bunun özellikle merak ettiği konularda faydalı olacağını unutmayın.
Hızlı Okumaya Nasıl Geçilir?
Hızlı okuma geliştirmek için her gün belli bir miktarda zaman ayırarak okumaya devam etmek önemlidir. Hızlı okuma tekniği kullanarak okumanızın yanı sıra, okuduğunuz her paragrafı anlamaya çalışmanız da önemlidir. Paragrafları kavramaya çalışırken okuma hızınızı arttırmak amacıyla başlıkları not etmek ve satır başlarını aklınızda tutmak faydalı olabilir. Ayrıca, gereksiz ve yan ayrıntıları okurken önemsemeyip, okuduğunuz metin hakkında fikir edinebilmek için özetleyici kelimeleri vurgulamaya çalışmak da hızlı okuma tekniklerindendir.
Ses Esaslı İlk Okuma Yazma Öğretimi Nasıl Yapılır?
1. İlk okuma yazma öğretimi, çocukların kafasına, kelime ve harfleri tanımlamalarına dayanır. İlk önce basit kelimelerle başlamalısınız, küçük hece grupları oluşturup bunları çocuğa söyleyerek onu kelime tanımaya alıştırmalısınız. 2. Kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem vardır. Örneğin; çocuğunuzu resimlerle herhangi bir kelimeyi eşleştirebilmesini sağlayarak başlayabilirsiniz. Resimleri göstererek çocuğunuzla kelimeyi tekrarlamalarını isteyin. 3. Aynı şekilde çocuğunuzu harfleri tanımak için alfabeyi öğrenmeleri için de teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuza basit cümleleri de okumayı öğrenmesi için teşvik edin. 4. Eğer çocuğunuz okumayı öğrenirken çaba harcıyorsa onu tebrik edin. Öğrendikleri şeyleri takip edebilmek için çocuğunuza okuduğu her paragrafı sormaya devam edin. 5. Okuma yazma becerisinin gelişmesinde zaman zaman zorlukların ortaya çıkması normaldir. Çocuğunuzun bu zorluklara karşı direnci kırmadan destek ve yönlendirmeyi sürdürmek önemlidir.